33 entry daha
  • akp'nin karadenizli fındık üreticisine vurduğu en büyük darbedir fiskobirlik'i devre dışı bırakmak.

    fiskobirlik ne işe yarardı? anlatayım.

    fındık yılda bir kez mahsul veren bir tarım ürünüdür. her yılın eylül-ekim ayında türkiyede ortalama 700bin ton fındık piyasaya iner üreticiler tarafından. fabrikalar fındıkları alır. burada şöyle bir sorun vardır. dünyanın dört bir yanındaki fındık alıcıları -genelde çikolata fabrikalarıdır- her yıl ordudaki, giresundaki fındık fabrikalarıyla sözleşmeler imzalarlar. fabrikalar o sözleşmedeki fındık miktarını satın almak, kırmak, kavurmak, paketlemek ve ihraç etmek zorundadır.

    farz-ı misal bu fındık miktarı x fabrikası için günlük 10 ton olsun. x fabrikası hasat mevsimi gelip üreticiden günlük 20 ton fındık geldiği zaman fiyatı indirmeye başlar. kilosu 5 lira olan fındığın fiyatını nasıl olsa satıcı çok diye 4,80'e, 4.50 ye düşürür. fabrikasını çalıştırır, şiparişlerini yetiştirir, depolarını doldurur. fiyat 4 liranın altına düşer. kendisine talep olduğu sürece 2.60'a kadar iner fındık fiyatı. sen satmazsan öbürü satar. sıkışmıştır adam.

    bir de bu fındık fabrikaları tefecilik yapar. adamları vardır. avrupadan aldıkları cash paraları adamlarına verirler. adamları faizle fındık hasatından önce üreticilere dağıtır. iki şart vardır, birisi ödeme faiziyle alınır ve nakit para kabul edilmez. yani üretici para aldığı fabrikaya fındık vermek zorundadır.

    hasat mevsiminde üretici yıl içinde işçi, ilaç, gübre gibi pek çok ihtiyacını karşılamak için fabrikatörden para almıştır. mecburen fındığını o adama, o adamın istediği tarihte satması gerekir. hasata mevsiminde fabrikaların aldıkları fındıkların çoğu bu şekilde köleleştirdikleri üreticiler olduğu ve bu üreticiler fındığı kendilerine satmak zorunda kaldıkları için fiyatlar iyice düşer. bu arada fındığın maliyetinin hiç bir etkisi yoktur. fabrikatör "yok efendim senin fındığın iyi kurumamış, randımanı şu kadar düşük" diye diye fındığı bedavaya alır. kendisine bedava fındık akışı olduğu için ve siparişlerini yetiştirebildiği için asla bu işin piyasası yükselmez. çünkü bizim köyden örnek verirsem, köyümüzde yetişen 200ton fındığın 160-170 tonu bu şekilde heba olur.

    fiskobirlik ne işe yarardı?

    fiskobirlik babasının hayrına fındık almazdı. (bkz: #46743223) şu entryde bahsi geçen gibi, devlet bize bahmiir, fındığımızı almiir geyikleri olmadı. bizim itiraz ettiğimiz mesele devletin fındığımıza çok para vermesi değil, sahip çıkıp üç beş fabrikatörün elinde piç etmemesiydi.

    fiskobirlik'in devasa depoları vardı. bir yıl karadenizde 700bin ton, bir yıl 200bin ton, öbür yıl 900bin ton fındık olur. bu sebeple fındık bir yıl 8 lira, öteki yıl 3 lira olur.

    fiskobirlik arz fazlası fındık olduğu zaman fındık alırdı. üretici fındığı fabrika yerine fiskobirlik'e verirdi. bu yüzden fabrika fiyat kıramaz, halkı kendine çekmek için o da fiyatı yükseltirdi.

    fiskobirliktse fazladan aldığı fındığı depolar, seneye fındık rekoltesi az olunca yavaş yavaş piyasaya sürer, piyasayı dengeli tutar, fabrikaların bedavaya fındık almasını engeller, avrupaya stabil fiyattan fındık satardı. fındığı sattığı zaman da halkın parasını öderdi. bu sayede sen bu yıl fındık kaç lira olacak acaba endişesi yaşamadan üretimini gerçekleştirdin. maliyetini her zaman kurtarır ve kar ettirirdi.

    bu kurumu kuran atatürk'tür. fiskobirlik yönetimi chpli bir gelenekten gelirdi.

    akp iktidarından sonra akpliler fiskobirlik yönetim kurulu seçimlerini kazanamadılar, orayı ele geçirip at oynatamadılar. sonra devlet kredi desteğini çekti fiskobirlikten. şimdi fiskobirlik depoları çürüyor.

    tayyip çıktı dedi ki tmo yapacak bu işi, fiskobirlik şöle böle. tmo geldi. geldi de tmo memuru ömründe fındık görmemiş. adam pancar uzmanı, fındık randımanına bakıyor tmo adına.

    peki tmo'nun fındık aldığı iki üç yıl boyunca ne oldu? tmo sadece ak partililerin fındığını aldı. biz de araya adam soktuk, üç beş bişiler attık, o sayede fındığı satabildik ilk yıl. o sene tüm ak partiler, parti il merkezinden tmo merkezine telefon ettirerek yaş, içi taş dolu, çürük fındıklarını tmo'ya sattılar. o çürük fındıklar diğer fındıkları da çürürttü. tmo'nun kiralık depolarında fındıkların çoğu çürüdü. kalan da bedavaya ak partili fabrikatörlere satıldı.

    en sonunda tayyip çıktı dedi ki biz elimizi fındıktan çekiyoruz. piyasa toptan fabrikatörlerin eline kaldı. alayı da ak partilidir bu tefeci kan emici fabrikatörlerin.

    fabrikası çalıştıkça, işçisi yatmadıkça, siparişini yetiştirdikçe fındık üç kuruş para etmiyor. serbest piyasaymış.

    bu entry akp iktidarının bir özetidir aslında. her işe burnunu sok, her şeyi yaparım zannet, köylüyü fakirleştir, zengini daha çok kar ettir, siyasi çıkar uğruna devlet kaynaklarını sömür.
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap