3 entry daha
  • son zamanlarda gümrüklerde ortaya çıkan kaçak kırmızı et, zehirli ayakkabı vb. senaryolarıyla kendini kahraman ilan etmeye çalışan çiçeği burnunda bakan canikli'nin bizzat üstüne gittiği gümrük sektörüdür.
    antrepolar mesai saatleri içerisinde ygm'ler tarafından kontrol edilmektedir, 24 saat kamerayla hem işletmecisi hem de yetkili gümrüklerce gözetlenebildikleri gibi 1 yıl süreyle bu görüntülerin saklanması zorunludur. istenildiği takdirde bu görüntülerin temin edilmesi de zorunludur. yine dönemsel olarak müfettişler ve gümrük yetkilileri tarafından ani ya da olağan denetimlerle kontrol altındadır. yani göz göre göre kaçakçılık yapmak biraz güven biraz özveri biraz da tecrübe ister.
    ygm'lik, dedikodu gazetesi ve bizzat şu anki gümrük bakanının dün ağzından çıkan sözlere dayanarak; bitirilmeye çalışılan bir sektördür. "bakın bunlar verilen "yetki"yi kötüye kullanıyorlar ama biz yakaladık çünkü süperiz. kapatacağız, işleri sağlama alacağız" denilmek istense de bunu kimse yemiyor. siz de yemeyin. gdo'lu diye kıyametlerin koptuğu yiyeceklerin çoğu yıllardır zaten gümrükten takır takır geçiyordu, aynı durum ayakkabılar, kaçak et vs. için de geçerlidir. geçmiş olsun, afiyet olsun.
    bundan birkaç sene önce ygm'lerin yerinde gümrük memurları vardı. işletmeci gümrük memuruna, şu an ygm'ye resmi olarak ödemekle yükümlü olduğu ve fatura kesilen meblağdan çok daha cüzi bir miktar veriyordu ki bunu vermek resmi olarak zorunlu da değildi bilmem anlatabiliyor muyum? belli ki memurlarla ilgili bir yapılanmaya gidilecek.
    alınan duyumlara göre* tebliğ sessizce hazırlandı ve bugün yarın resmi gazete'de yayımlanacak.
    peki ne olacak? ygm'nin amacı gümrüğün üzerindeki yükü azaltmak, yetki devri iken; tüm bürokratik engellere rağmen yazılanın aksine "kolaylaştırılmış kaçakçılık" değildir; yetkilendirilmiş gümrük müşaviri, gümrük kanunu'nun belli başlı maddeleri ile yönetmelik maddelerinden ve birçok resmi yazı yoluyla sorumlu tutulmuştur, zaten kelle koltukta iş yapmaktadır. ygm'liğin asıl amacı denetlemedir ve ygm'nin kendisi de her yıl olağan şekilde mali açıdan olsun, yapılan işlemler olsun, kadro açısından olsun, evrak üzerinde olsun denetlenmektedir. kaçakçılığı yapmak isteyen hırsıza kapı dayanmaz ve bunu bütün bir camiaya mal etmek ileri derecede mallıktır.
    bütün bu gösterinin amacı ygm'liği ortadan kaldırmak ve antrepolarda tekrardan memuru görevlendirmektir. demokratik olduğu iddia edilen yönetimlerde verilen yetkiler sırf can sıkıntısıyla geri alınmaz. bu şekilde hareket eden devlet tek bir tebliğ ile ygm diye bir istihdam alanı yaratmışken, şimdi kurulu düzeni yine aynı tebliği iptal ederek yerle bir etmeye çalışmaktadır. 5 yıldır faaliyette bulunan ticari kuruşlar kapanacak, gümrük müşavirleri ve kaba hesap ile 1.500 çalışan ygm yardımcısı yani geleceğin gümrük müşaviri adayı işsiz kalacak.
    ki bu gümrük müşaviri adayları bu ay sonunda kafalarındaki işsiz kalma dertleriyle sınava girecekler. yine geçen hafta yani bir ay kalmışken kuralları değiştirilen bir sınava. sonra lafa gelince hukuk falan filan alın size yeni türkiye.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap