3 entry daha
  • örgütlenme modeli ve karar süreçlerini detaylı şekilde açıklayan ve 24 mayıs 2002 tarihinde 25 banka ve 18 banka-dışı finans kurumu tarafından imzalanan çerçeve anlaşması ile yürürlüğe giren finansal darboğaz yaşayan gerçek ve tüzel kişiler için -temelinde mahkeme dışı rızai çözüm yatan- yeniden yapılandırma yaklaşımı.

    benzer ilk örneği londra yaklaşımı olup, meksika’da, tayland’da, malezya’da ve endonezya’da da yararlanılmıştır.

    istanbul yaklaşımı kapsamında sözleşmeye bağlanan 318 adet şirketin borçlarının toplamı yaklaşık 6 milyar dolardır. bu tutar 74 milyar dolar olan halihazırdaki ülkemiz kredi stokunun yüzde 8’sine tekabül etmektedir.

    yaklaşım kapsamında 312 şirket ile sözleşme yapılmış ve yaklaşık 6 milyar dolarlık borç yeniden yapılandırılmıştır. bu tutar, o dönemde ülkemiz kredi stokunun % 8'ine tekabul etmiştir. kriz öncesi rakkamlara göre, 31.12.2000 itibariyle 27.542 kişiye istihdam olanağı sağlayan şirketler, ekonomiye kazandırılmıştır.

    söz konusu yaklaşım ile ilgili detaylı deneyimlere şu bağlantıda (www.tbb.org.tr/dosyalar/dosyalar/2istanbulyaklasimideneyimi5.doc) yer verilmiştir.

    yaklaşımdan esas itibarıyla büyük firmaların yararlandığı gözlemlenmekte olup, kobilere yönelik arzu edilen ilgi ve kaynağın sunulmadığı yönünde eleştiriler yöneltilmiştir.

    bu eleştiriye bir yanıt olarak 2006 yılında anadolu yaklaşımı yürürlüğe girmiştir.
hesabın var mı? giriş yap