149 entry daha
  • --- spoiler ---

    insanın duyguları sanat eserlerine benzer. sahteleri yapılabilir. tıpkı gerçek gibi görünebilirler ama sahtedirler. herşeyin sahtesi yapılabilir; sevincin, acının nefretin, hastalığın, iyileşmenin...aşkın bile...

    --- spoiler ---

    oyunculuklar, ışıklar, tablolar, dekorlar, mekanlar, antikalar ve müzikler itibariyle baştan sona estetikle donatılmış tam bir görsel sanat şöleni.

    virgil oldman karakterini canlandıran geoffrey rush sanki rol yapmamış da, rol ona bürünmüş hatta sığınmış gibi. ne mübarek bir aktörsün sen öyle cofri emmi, eldivenli ellerinden öperim vallahi.

    --- spoiler ---

    filmi ve aktörünü biraz övdükten sonra, konusundan aldığım kişisel ibretlikten de bir kuple bahsetmek isterim:

    efendim bu virgil emmi normalinde işinin sayılı uzmanlarından, 60-61 yaşlarında, son derece tertipli ve titiz bir yaşantısı olan, asilzadegillerden bir büyüğümüzdür. yemesi içmesi bile kendince törene tabi olan bu virgil amca'nın işindeki ve özel yaşamındaki bu titizliği dillere destandır. öyle ki kendisi hiçbir şeyi eldivensiz, peçetesiz ellemez; kaldı ki bu emmimizin dolabında bulunan eldiven sayısı şu an benim çekmecede bulunan çorap sayısının 100 katı kadardır.

    her neyse, evden işe işten eve, 10 numara lüks yaşantısı olan bu emmi günün birinde 27-28 yaşlarında bir manitanın önce sesine sonra komple kendisine aşık olur. halbuki virgil, o yaşa kadar bir kez olsun mala vurmamış, virgin bir insandır. lakin amın bir kez olsun kokusunu aldıktan kelli artık duramaz olur ve amsalak bir adam olup çıkar. hal böyle olunca, o diyarda yörede amı olanın imanı olmaz atasözü de pek duyulmamış olduğundan, bu emmiyi kumpasa getirirler. ömrü boyunca yemeyip, içmeyip, işten artmaz dişten artar deyip biriktirdiği onlarca paha biçilemez tablosunu çalarlar. virgil emmi, acısından ki trilyarlık eserden ziyade manitanın gidişine daha çok ciğeri yanmaktadır, aklını çıldıracak gibi olur.

    film aşağı yukarı bu minvalde seyrediyor, bizzat seyrederseniz daha iyi tabii.

    gelelim kendi heybemize alınacak derse: bak ben, 17 yaşıma kadar bu virgin gibi, dersinde başarılı, ödevinde, odasında titiz, altınla tartılacak bir insandım. ne zamanki şerefsiz dayım, senin milli olma vaktin geldi koç, deyip beni keraneye götürdü işte ondan sonra benim şakülüm kaydı beyler. o andan kelli karı-kızdan başka şey düşünemez oldum. virgin emmi gibi amı götü dağıttım, ders notlarımı filan hep dağıttım amk. yeniden hayata tutunmak, disiplinli, asil ve başarılı bir yaşam konforuna ulaşmak için andropoza girip aseksüel olacağım günleri iple çeker oldum. onun içindir ki bazı şeyler için acele etmeyin derim ben.

    iyi sıvazlar.

    --- spoiler ---
232 entry daha
hesabın var mı? giriş yap