81 entry daha
  • ankara dt nin van sahnesinde izledigim oyunu.

    tiyatro salonuna girdigimizde ankara dt bize inti-illimani muzikleriyle hosgeldiniz diyor. duyar duymaz, bu muzigin oldugu yerde yanlis is cikmaz diyorum ve rahatliyorum. grup yorum u, grup munzur u ve daha bircok devrimci muzik yapan grubu etkilemis bir topluluk olan inti illimani ve gitar calmasin diye elleri kesilerek oldurulen victor hara yi hatirlatmasindan ve tanitmasindan dolayi bile oyun tesekkuru fazlasiyla hak ediyor. oyun boyunca calan muzikler hikayenin en guzel yoldaslari.oyun bitiminde de grup ismini kagida yazan, birbirine soran insanlar gordum cok hosuma gitti.

    oyun, 80 lerde devlet-birey iliskisinine kadin gozunden bakiyor. soylem ve slogan gelistirmiyor. darbenin tamamiyla erkek egemen toplumun urunu oldugunu hissettiriyor. darbeci askeriyle, iskenceci polisiyle, hakaret eden doktoruyla, onuruyla oynayan savcisiyla hepsi birbirini tamamlayan organize bir cete. hepsi erkekligiyle siddet uretiyor. erkek oyunda yok, gozukmuyor.sadece oyun sonunda sesini duyuyoruz ve tabiki yine siddetiyle geliyor.

    oyunda hikaye olarak 80 lerde ortak acilari yasamis 2 farkli kadinin hayata tutunma cabasini anlatiliyor. genc olan yeni bir hayat baslangici olur diye ismini degistirse de, yasli kadinin soyledigi gibi ruha islenen acilar bir turlu unutulmak bilmiyor. yalniz burada soyle sakat bir durum var ki, genc kadin paranoyasiyla yasarken yasli kadin uzerine dusen misyonunu hic de yapamiyor. izlemeyenler icin oyunun sonunu soylemek yanlis olur ama yasli kadinin geldiginden beri oyun sonuna kadar bu sorunu halletmeye yonelik(kendi ifadesiyle korumaya) hic de bir cabasini goremiyoruz. aksine genc daha fazla cabaliyor sanki. ayrica yasli kadin neden bu kadar rahat? neden hic o da tedirgin olmuyor? en azindan tedirgin olsun ama tecrubesiyle bir sekilde halletsin. sonucta ortak acilara biraz o da sahip.

    her ne kadar ankara dt den daha iyi bir performans beklesem de genel itibariyle oyunculuklar pek goze batmadi. ama devrimci rolune biraz daha devrimci profiline uyan birisi bulunabilirdi. genc kiz rolunu oynayan ozlem gur u daha once izlemedim, kafa yapisini da cok bilmiyorum ama rolunu yasamadigi oyun icinde bazi yerlerde ortaya cikiyor. bu konuda en guzel ornek: odtu oyunculari. ozellikle politik oyunlarda tavirlari belli oldugundan, yasayarak oynuyorlar. oyuncunun role bakis acisi cok onemlidir.

    ankara dt nin ayagina saglik. umarim daha cok gelirler.
53 entry daha
hesabın var mı? giriş yap