23 entry daha
  • bu sunucularda olmaz malesef. ama çok potansiyel var çoook.

    edit: klasik ekşiciliği bırakalım, neden olmaz, nasıl olur'u kendimizce yazalım.

    bir kere konseptin özünün muhafaza edilmesi şart. yurtdışından her sene onlarca farklı alanda (yarışma, talk show, dizi) konsept getiriliyor. ülke şartlarına göre kafası kolu budanıp ucube haline getirilip yayınlanıyor. hadi onlar neyse. sonuçta hedef kitle de, eldeki malzeme de yerli. "oluru bu abi" deyip geçersin. ama bu programda hedef kitle yerli olsa da malzeme yabancı. diğer programlarda olduğu gibi "yerelleştirelim de nasıl olursa olsun abi" formülü baştan tutmuyor. tamam elemanlar iyi türkçe konuşuyor, tamam bazıları baya bizden biri olmuşlar falan. ama en nihayetinde senin konseptin onların ne kadar "bizden olabildikleri"ne değil, ne kadar "olamadıklarına" dayanacak. yoksa zaten tutmaz. kanal 7'de falan ayda bir çıkıyor "japon gelin-fransız damat" temalı haberler falan. tutacak olsa onlar tutardı. o sebeple yukarda da değinilen türk televizyonculuğunun alamet-i farikası "az sonra"ları, adamlara türkçe şarkı söylettirip maymun etmeye çalışmaları azaltın. tamamen kaldırın demiyorum. yeri gelecek bir ispanyolun türkçe şarkı söylemeye kasmasını, bu uğurda zorlanıp komik hallere düşmesinide yayınlayacaksın ama, bütün programın yarısını buna ayırırsan o iş olmaz abi. malzeme biter bir kere 2-3 program sonra. millet sıkılır artık biyerden sonra.

    sonra, sunucular meselesi. değişmesi şart değil ama değişirse daha iyi olacak gibi. en azından adamlara şunu söyleyin; "aaa o sana ne dediii, vaaaay bak sana şöyle yaptı" modundaki gerzek ilkokul modu atraksiyonları derhal bırakın abi. bu kadar saçma birşey olamaz. bundan çıkacak malzeme olmaz olsun. beyaz futboldaki rasim ozan gibi her lafa "oooooo, vaaaayyy, haydaaaa" demeyle sunucu olunmaz.

    bu sunucu arkadaşların dünya halklarının kültürleri konusunda oldukça bilgili olmaları şart. en azından programdaki elemanların ülkeleri hakkında. tamam slovakya konusunda ne bilebileceksin eyvallah da. abi bir amerikan-ingiliz siyasi ve sosyo-kültürel tarihi/ilişkileri konusunda birşeyler bilmen lazım. ki bu adamları birbirine düşürüp malzeme çıkarabilesin. bir japon-kore kültürü hakkında bilgi sahibi olmalısın ki bu ülkelerin ve kültürlerin bizden farkları ya da benzerlikleri konusundan malzeme çıkarıp ekmek yiyebilesin.

    keza ispanyolların çok övündükleri müthiş başarılı kaşifler, okyanus savaşları vs. tarihleri konusunda biraz bişey bilmelisin ki adama ordan yaklaşabilmelisin. falan filan, örnekler çoğaltılabilir.

    bir de son not: bu programa bir de alman şart abi. almansız olmaz. alman olmayan yabancılı türk programı nerde görülmüş yahu. bi kere rtük müsade etmez buna. o alman olacak.
319 entry daha
hesabın var mı? giriş yap