2 entry daha
  • önce geleneksel düsünmekten vazgecin ve toplumun dayattigi, statü göstergesi olan ve alinmasi gerekirmis gibi gözüken seylerden vazgecin. örnegin isyerinize yakin bir yerde ev bularak "araba alma zorunlulugu"nu eleyerek en büyük tasarruf hamlesiyle ise baslayabilirsiniz. ortamlarda da "cevreciyim, sistemin dayatmalarina karsiyim" diyerek arti puan da kazanirsiniz. bunun yerine toplu tasimaya yönelin.

    2-3 tane fazladan ev sahibi olmak da türk toplumunun bize dayattigi bir unsur oldugu icin bundan da vazgecin, eger makul bir yatirim gibi gözüktüyse önce bunun finansal analizini felan yapin, uzun vadede daha büyük getirisi olan yatirimlar düsünün. ev araba almak statüden baska birsey saglamiyorsa, yapilmasi illa gereken seyler degil.

    supermarket alisverislerinde firsat ürünlerine yönelin ama alisveris sirasinda "worse case" senaryosu uygulayin. yani gercekten buna ihtiyaciniz yoksa firsat ürününü dahi almayin. kendinize hakim olmak icin tok karina gidin markete mesela.

    plan yapin, ögle yemegi bile plansiz olan biri icin extra gidere dönüsebilir. plan yaparak en uygun ögle yemegi ve isyerine ulasim yolunu bulabilirsiniz.

    spor yapin, spor düsünmeyi ve planli yasamayi saglar, saglikli insan düzenli beslenir, saglik harcamalari yapmaz. zinde vücut zamanla alkol, sigarayi da yeteri kadar isteyecektir. ayrica bisikletle ulasim, arada bir yürüyerek mesafe katetme de spor yapanin gözünde büyümeyecektir.

    cimrilik ile tasarruf arasindaki ince cizginin ayriminda olun. hobilerinizden kismak tasarruf degildir örnegin. ancak gereginden fazla harcama yapmayi önlemektir tasarruf. gereksiz harcamlari minimalize etmektir yani.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap