4 entry daha
  • genç ya da 10 yaş üzeri kedilerde gözlenen, primer olarak ya da feline immunodeficiency ve feline leukemia virus tarafından immun sistemin baskılanması suretiyle sekonder olarak gelişebilen ölümcül-bulaşıcı kedi hastalığı.

    hastalığa rna viruslarından coronavirus'un neden olduğu biliniyor. coronavirus'ün 8 alt türü var. bunlardan yalnızca 2'si kedilerde bu hastalığı oluşturabiliyor. bunlar, feline enteric coronavirus ve onun bir mutasyonu olan feline infectious peritonitis viruslarıdır. hastalığın teşhisi; hastada coronavirus'a karşı oluşmuş antikorların varlığı, organlardan alınan biyopsi materyalleri ve iç organ-dokulardaki histopatolojik bulgular incelenerek yapılıyor. yani tanısı oldukça zahmetli ve kesinliği meçhul. çünkü antikorlar, coronavirus'un 8 üyesinden bu hastalığa neden olmayan 6 tanesinden birine yönelik oluşmuş olabilir. bu nedenle, ancak semptomların çok belirgin gözlendiği ve antikorların da saptandığı vakalarda tanıdan söz etmek doğru olur. yine de tüm bu belirtiler saptanmış olsa dahi tanıda yanılgı payı vardır. yani fip tanısı koyulan bir kedi yanlış tanı nedeniyle hayatına devam edebilmektedir.

    fip şüphesinden dolayı umudunuzu kaybederek iyice hastalıkların esiri olmayın. fip hastalığının tanısında yanılgı payı olduğunu da düşünerek umudunuzu daima koruyun. her hastalıkta önemli olsa da, viral hastalıklarda yaşam kalitesi ve immun sistem hepsinden daha önemlidir. biliyorum tedavisi yok ve tehlikeli bir hastalık. ancak eğer siz umudunuzu kaybederseniz, hastamız bunu sizinle paylaşarak daha da umutsuz hale gelir ve yaşam kalitesi de buna bağlı giderek düşer. bilirsiniz işte, insanlar gibi konuşamasalar da onların aksine bizi hissedebilirler.

    kedili ve sağlıklı günler..
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap