23 entry daha
  • "mesela gürcü’yse gürcüce bilsin, çok rica edeceğim…" lafına takılmamanın mümkün olmadığı röportaj. sen cumhuriyet'in kuruluşundan beri süren asimilasyon çalışmalarını yoksayacaksın (bilmeyeceksin demiyorum bal gibi biliyorsun) sonra neden gürcü, gürcüce bilmiyor? neden kürt, türkçe konuşuyor? sen bana şunu de bi hele, ailesi gürcüce konuşan çocuk ilkokula gittiğinde öğretmeniyle nasıl anlaşacak? buna verecek bir cevabın yok*, asimilasyonun bedelini, asimilason yapana değil uğrayana yüklüyorsun.

    ikinci bir mevzuysa "türk türk’tür, türkiyeli diye de bir şey yoktur. bu kadar açık. beğenmeyen türklüğü, başka kimliği varsa söyler!" lafı. zaten beğenmeyen söylüyor da, devlet yoksaydıktan sonra sen kimliğini söylemişsin neye yarar? sen cumhuriyet kurulduğunda gürcüydün, hayatına gürcü devam ederken devlet herşeyi türkçeye çevirdi, türkçeyi dayattı, türk geleneklerini, dinini destekledi, diğerlerini yok saydı, hatta sen türksün diye kafana vura vura her sabah söyletti. sonunda sayın azaldı, kültürünü dilini unuttun, dinini bırakıp müslüman oldun, ama dedelerinin gürcü olduğunu hala biliyorsun, babaannenden, dedenden öğrenmeye çalışıyorsun birşeyler, ama baban diyor bırak bunları, türkçe öğren, yoksa devlet seni yoksayar. ilber hoca da diyor ki yahu gürcü sen daha gürcüce bile konuşamıyorsun bir de varolduğunu mu iddia ediyorsun? e adamı yokediyorsun zaten varolmaya çabalıyor. başaramadığın için mi bu hiddet yoksa son çırpınışlarını dindirip sulara gömülmesini istediğin için mi böyle konuşuyorsun?

    o kadar cahil capsine güldük, cahil cahil konuşmuşsun ilber hoca. hani sıradan vatandaş böyle konuşsa normal, lise tarih bilgisiyle yorum yapıyor dersin ama sen nasıl bu hataya düşebilirsin? bu türkçülük senin bilimadamı olma iddianı baltalıyor benden söylemesi, tez zamanda aklını hastalıklı fikirlerden arındırır, objektif yaklaşabilirsin diyeceğim ama bu saatten sonra çok güç.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap