• dümdüz bir ovanın üzerine kurulmuş hatay'ın şirin ilçesi. belenle beraber 1989da ilçe olmuştur. fakat o günden beri her hangi yapısal değişik geçirmemiş aksine küçülmüştür (bkz: iç göç) dört bir yanı pamuk tarlalarıyla çevrili olan bu güzide kasabada halkın temel geçimini tarım, küçük baş hayvancılık, sanayi kaynakçılığı, mobilet hırsızlığı ve sözlük yazarı yetiştiriciliği oluşturur.

    yıllar sonra gelen edit: bu ilk entryi referans alarak şirin ve güzide dememe takılıp ilçeyi kötüleyenler olmuş. muhtemelen memurluk ya da geçici başka bir iş dolayısıyla burada belli bir müddet kalmak zorunda olmuş kimselerdir diye tahmin ediyorum. kabul ediyorum dışarıdan pek de sevimli bulunacak bir yer değil.
    ama benim için hala şirin ve güzidedir. hatta eskiden özellikle şimdi göçüp gitmiş eski sakinlerinin zamanında çok daha iyi bir yerdi. şimdi biraz nesil değişti, suriyeli nüfusu da arttı. üstüne para versen kalınmayacak bir yer haline geldi. insan üzülüyor buna.

    bu arada teknik olarak atatürk zamanında kumlu yoktu. onun yerinde tüm ovayı kaplayan amik gölü vardı. bu göl daha sonra tarıma elverişli alan oluşturulmak adına devlet tarafından kurutuldu. ortaya çıkan tarım arazileri de oraya gelip yerleşme ve bu toprakları işleme karşılığında çevre köylerden isteyenlere dağıtıldı. kumlu da bu şekilde kuruldu.
    hatay bu arada türkiyede en verimli tarımın yapılabildiği yegane yerlerden biridir. (bkz: humuslu toprak).
    yani atatürk görseydi değil burayı almayın demek buradaki insanları nasıl tutamayıp kaçırdınız diye sitem ederdi.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap