675 entry daha
  • --- spoiler ---

    aslında spoiler yok gibi ama adettendir...

    filmin başındaki sahne birçok şekilde yorumlanabilir. mühendisler insanı andırıyor; buradan tanrı insanı kendi suretine benzeterek yarattı fikrine bir gönderme yapıldığını çıkarabiliriz. veya mühendisin ölümü bir hayatın sona ermesi başka hayatları başlatıyor fikrini yansıtıyor olabilir. iyi güzel, bunlar çok şiirsel de...

    mühendisin neden ölmesi gerekiyor? adam kanından bir damla suya damlatsa, sonra gemisine binip gitse olmaz mı?

    filmde mühendisin dna'sı ile insanınki uyuşuyor. peki bu noktaya nasıl geliniyor? mühendisin içtiği sıvı, dna'yı evrim basamağında geri mi götürdü? evetse neden? mühendisler hadi şu gezegende hayatı başlatalım, 3 milyar yıl sonra gelip bir bakarız mı dediler? şimdi wikipedia'dan baktım, dünya 4.5 milyar yıl önce oluşuyor, 1 milyar yıl sonra da ilk yaşam belirtileri ortaya çıkıyor. kara bitkileri 450 milyon yıl önce oluşuyor, vs.

    mühendisler insanı belli bir amaç için geliştirdiyse bu sürenin miyarlarca yıldan daha kısa olması gerekmez mi? veya insan çok daha hızlı gelişmiş olsun. bu halde senaryo insansıların (hominoid) gelişmesini de açıklamak zorunda. hani belki mühendisler önce insanı geliştirmiştir de, insandan sırasıyla şempanze, goril, orangutan, ... evrilmiştir.

    hani böyle ciddi ciddi yazıyorum ama, aslında mühendisin yaşamı başlatması konusu nerden tutsan elinde kalıyor. işin içinde 2001'deki gibi evrimi hızlandırma falan olsa yine belki devamı gelirdi. ama bu haliyle film kendini çıkmaza sokmuş durumda. senarist lindelof'un sözleri: i do feel like [prometheus] might benefit from a fresh voice or a fresh take or a fresh thought. türkçesi: ben bi halt ettlm, şimdi nasıl temizleyeceğimi bilmiyorum.

    --- spoiler ---
301 entry daha
hesabın var mı? giriş yap