6 entry daha
  • kafası sadece para hesabına basan ekşi sözlük yazarlarının sadece enerji tasarrufuna yaradığını sandığı klima çeşidi. evet ciddi enerji tasarrufu sağlar belki ama konfor da sağlar.

    normal bir klimayı atıyorum 23 dereceye ayarlarsanız, önce ortamı 23 dereceye getirmek için var gücüyle çalışır. ortam 23 dereceye geldiğinde durur ve sadece üfleme yapar. birçok normal klimada bu üflemeyi yaparken klimanın içi nemli olduğundan dolayı iğrenç bir koku burnunuza gelecektir. bu bile başlı başına bir sorundur.

    sonra ortam yavaş yavaş 24-25 derecelere falan geldiğinde klima tekrar var gücüyle çalışmaya başlar. sonra yine durur. bu sebeple ortam belli bir sıcaklıkta kalmaz ve sürekli dur-kalk yapan klima sayesinde oda sıcaklığı bir yukarı bir aşağı oynar, sizi aptal eder.

    bundan kurtulmak için klimayı ihtiyacınızdan düşük derecelere (genellikle 16-18 gibi en düşük derecelere) alabilirsiniz. böylelikle klima hep çalışacak, dur-kalk yapmayacak, ortama kötü koku yaymayacaktır. ama tabii düşük derecede de ihtiyacınız olana göre fazla soğuktan siz rahatsız olursunuz. oda kapısını aralamak zorunda kalırsınız. hatta arada klimayı siz kapatırsınız, sıcaklığı dengelemeye çalışırsınız. yine sıcaklık değişimlerinden yorulan, elin kliması tarafından manyak edilen siz olursunuz.

    bu sorunlar özellikle oda hacmi-klima soğutma kapasitesi uyuşmazlığı yaşandığında ortaya çıkar. örneğin 10 m2'lik normal bir odanız varsa buraya mecburen piyasada bulunabilen en düşük soğutma kapasitesine sahip 9000 btu'luk klima taktırırsınız. (7000 btu bulamayacaksınız.) 9000 btu da bu odaya fazla gelecek, yukarıdaki sorunlara sebep olacaktır.

    inverter klimalarda ise modelinize bağlı olarak klima kendini oda şartlarına ve istediğiniz sıcaklığa uyarlar. çünkü tam kapasite çalışmak ya da hiç çalışmamak gibi sadece 2 alternatifle sınırlandırılmamıştır. kompresör hızını ayarlayabilir ve 9000 btu bir klima oda sıcaklığını istikrarlı bir şekilde sabitlemek ve hep çalışmak adına gerektiğinde 3000-4000 btu'luk bir klima gibi çalışabilir.

    yani inverter klima önce tüm gücüyle çalışır, odayı istediğiniz sıcaklığa getirdiğinde ise durumu sabitlemek adına düşük güçte çalışır. ve dolayısıyla siz de yukarıda normal klimanın yaşattığı şebeklikleri yaşamamış olursunuz. insan gibi muamele görürsünüz. soğuk hava deposundaki hıyar gibi muamele görmezsiniz.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap