2 entry daha
  • terkedilmiş gibi bir hali vardır, sanki kimse dokunmaz yanından geçer gider. ilginç bir doğası vardır, nevşehir'e giderken kullanılan yolun her iki tarafı kanyonlar* şeklinde büyük taş duvarlarla çevirilidir.

    ilçenin garip bir siyasi yapısı vardır, son 2 seçime kadar sektirmeden chp alırdı. halbuki, orta anadolu ilçelerinde sünni bir dini yapısı olup böyle kale olabilen hiçbir yer yoktur. bunun sebebi, ismet inönü'ye, zamanın iktidarının* konuşma izni vermemesi, kürsüden zorla indirilmesi olarak bilinir.
    köylerin de hala, "koskoca paşa kürsüden indirilir mi yahu" diyerek anlatılır.
    ayrıca bu vadi, kapadokya bölgesinin en büyük kiliselerine ve tek manastırına sahipti. sahipti diyorum çünkü, iyi korunamadığı için bu konudaki liderliği ürgüp yöresine kaptırmıştır. buna rağmen yukarı şoğanlı bölgesinde korunabilen iki küçük kilise oldukça turizmi harketlendirmiş, üstünde de bez bebek sektörü eklenince, evlerin patronu kadınlar olmuştur.

    insanlari iyidir, ne hırsızlık olur, ne cinayet, çoçuklar bile başkasının meyvesini sebzesini girip tarladan almaz, tavuğu koyunu ineği öyle saldım çayıra tadında gezer.

    ama anlamadığım bir şekilde, namus hikayeleri çok karışıktır, aldatmalar, ona buna kaçmalar, ekstra başkasından çoçuk yapmalar vs. bu kadar muhafazakar bir yerde neden vardır nasıl yeşerir anlaşılmaz, ama hemen herkesin bir hikayesi vardır neredeyse. adının yeşilhisar olması cumhuriyet döneminin masabaşında isim koyma geleneğinden kaynaklanmaktadır. yoksa cıpcılız akan derbent cayının cevresi dışında 3 adet ağacı yanyana göremezsiniz. zaten orjinal adı karaser'dir. orta ve yaşlı kuşak hala bu adı kullanır. bu ad değiştirme uygulaması inanılmaz şekilde köylerde de vardır. yılların maurcan'ı güzelöz gibi şahşiyetsiz bir isimle, devletbaşı ismi ortaköy'le değiştirilmiştir.

    içinden çıkan hiçbir ünlüsü yoktur, ne katili vardır ne güzide bir sanatçısı, burda da bir hayat var ve akıp gidiyor dersiniz arabayla yanından geçip giderken, 3-5 dakika sonra sizde unutursunuz.

    tabi birde sultan sazlığı vardır ama nasıl birşeydir yeşilhisarlılar'da bilmez etmez. zaten yolun öbür tarafıdır, oraya gelenler ugramazlar ilçeye.

    ama uğrayan turistlere de, ortaokul ingilizcesiyle yanlış yere geldikleri kuş cennetinin yaklaşık 800 km batıda bursa civarında oldugu anlatılır*.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap