45 entry daha
  • türkiye’de 1993 senesinde hayat bulan internet, dünyada ilk olarak 1960’lı yıllarda birçok projede olduğu gibi askeri amaçlarla ortaya çıktı. amerikan genelkurmay başkanlığı'na bağlı ileri savunma araştırmaları proje dairesi ‘darpa’ tarafından veri haberleşmesindeki teknik gelişmelerin öğrenilmesi amacı ile geliştirilen ‘arpanet’ internet’in temeli oldu. geçen yıllar, internet’in sonsuz bilgi kapılarını önce üniversitelere ardından şanslı olanlarımızın evlerine kadar açtı.
    1980 yılının başlarında amerikan ulusal bilim vakfı (nsf) , beş üniversitenin bünyesinde bulunan süper bilgisayarları birbirine bağlamak amacıyla, aralarında 56 kbps hızında ve tcp/ip protokolüyle konuşacak bir ağı devreye soktu. bu yapı sadece süper bilgisayarlardan yararlanmayı değil; elektronik posta göndermeyi, dosya aktarmayı ve haber grupları oluşturmayı sağlıyordu.
    üniversitelerin ilgisi, ağ üzerindeki trafiğide arttırmıştı. nsf, ağ trafiğinin artması üzerine 56 kbps olan ağı 1,544 mbps hızına çıkartı.(bu bağlantıya t1 adı verildi) ayrıca ağ üzerindeki merkez sayısıda arttırıldı. 1989 yılının başlarında, nsf giderek artan yükü kaldırmak amaçıyla ağın 45 mbps hızına yükseltilmesi gündeme geldi.(bu bağlantıya ise t3 adı verildi) 1991 yılının kasım ayında omurga t1'den t3'e, merkez sayısı 16'ya, merkeze bağlı ağ sayısı ise 3500'e çıkartıldı. işte bu omurga bugün internet dediğimiz yapıdır.
851 entry daha
hesabın var mı? giriş yap