174 entry daha
  • ucurulmamasi gerekliydi, irkciligin nasil bir musibet oldugunu hala ve israrla anlamayan bir toplumda ibret nisanesi olarak burada kalmaliydi.

    yazmistim, kizilbasim, beydili evladiyim. ecdadimi ismen 16.yy'a kadar taniyorum. yok ezberimde degiller, sülalemize ait elyazmasi kuran'in arkasinda atlarimizla birlikte tutulmus bir seceremiz var, oradan. ondan öncesi de beydili'nin 9. yy'a kadar tarihiyle belli. bildigin selcuklu'nun, osmanli'nin zulmüne eyvallah dememisiz, gadrine ugramisiz, defaatle katledilmisiz, iki büyük sürgün yasamisiz, biri üc yüzyil sürmüs. soyum sopum belli. bildigin, hani o horasan erenleri ecdadim. dogdugum aileyi ben secmedim, bunlarin herhangi birinden kendime övünecek yön cikarmam, ahmakliktir. ancak bilincli bir aileye dogdum, ellerinden geldigince sistemli asimilasyondan korudular beni, merakliydim, cönklerce deyis, nefes ezberledim, tarihimizi ögrendim, ne bileyim yahu ilkokulda -internet filan yoktu o zaman- kendi kendime göktürk alfabesini söktüm, günü geldi ecdadimin sinandigi gibi sinandim, elimden geleni yaptim, daha iyisi olmaliydi, hala cömezim, hala o enginin bir damlasina vakif görmüyorum kendimi. hah iste bununla gurur duyabilirim, kibre nalet ederek. o yüzden kendimi devrimci olarak tanimlayabildigim zamanlarda da ne "aleviligi" bir cesit gerici tarikat görenlere, ne türkmenligi barbarlikla, yikimla es tutanlara papuc biraktim. ancak bir o kadar da bunlari bir farklilik , özellik görenlere de verdim yanitlarini. iste "yok biz selanik göcmeniyiz", yok "cerkeziz" diye secimi olmayan kökenini bahane edip, aklinca ben carigi yirtik türkmen'e, anadoluluguma, üc yüzyildan sonra topragina geri dönecek inat damarima laf edene de biyik altindan güldüm, topumuzun misafir oldugu bir alemde sidik mi yaristiraydim, hisim oldugumuz bu topragin kadim halklarini, göbeklitepe'yi insa edenleri yasamamis sayip "önce ben vardim, dagdan gelip bagdakini mi begenmiyorsun" diyeydim, ne yapaydim, bir mi olaydim? bunlar bos, bombos isler.

    simdi bütün bunlarin arpad'la iliskisi ne? son zamanlarda böyle türklükle filan kafayi bozan iki unsur dikkatimi cekti. biri yaritürkyarifransizadam, digeri arpad. ikisi de birbiriyle gayet iyi anlasiyormus anlasilan. ikisinin bir diger özelligi de milli acidan benim gibi "saf", -ya da tanidiklari jargon'dan- reinrassig türkmen olmamalari. irkci degilim, sorun yok, ana babalarini secmediler ama benim midemi kaldiran tam da bu: bu unsurlarin bu secmedikleri ve hatta köken olarak sinirli alakalari olan türklügü, türkmenligi bu kadar yoz, adi, ayrimci bir seylerle özdeslestirmeleri, kara calmalari. büyükanami animsiyorum, yasim üc dört olmali, hayal meyal, bir dereden helallik aldirarak aldirdigi bir kova suyu. yasayan bir sey degil ha, dere. helallik aldirdi koca türkmen kadini. bu arpad geliyor buraya türkmen kocalarinin, analarinin ettiklerini, sözlerini tasiyor sonra kalkiyor, irkci olmakla övünüyor. insan bu kadar mi nasipsiz olur? bu kadar basireti baglanmis, ici cürümüs olur? nerede canli, cansiz tüm doganin hakkini gözeten, kendini bir dereden hakir gören türkmen anasi/ kami/ samani nerde, nerede 72 millete bir gözle bakan türkmen kocalari, nerede bu "irk"lariyle övünen zavallilar? ki türklük, türkmenlik irk filan degildir, kürt irki diye bir sey olmadigi gibi. 1970'lerden beri biliminsanlari siyah, sari, beyaz diye bile insan irki diye bir kavram kullanmanin bilimdisiligindan, tartismaliligindan söz ederken hele? yok böyle bir cehalet. ula siz kimsiniz de türkmen'e bu pisligi siviyorsunuz? hangi kanda var böyle bozukluk? yaziktir, analariniza filan da atmayin bunu, kendi pisliginiz, insanlikla ha$a alakasi yoktur, olamaz.
    asagilik kompleksinin milliyeti, "irk"i yoktur. nasil bugün isid'a batidan katilanlarin önemlice bir kismi, baska inanclardan dönme sahislarsa ve inanclarina bagliliklarini cevrelerine kanitlama kompleksiyle inanilmaz boyutlarda radikallesip "kafir"leri tehdit ediyor, en vahsice öldürebildiklerini göstermek icin özel bir caba harciyorlarsa, bu türk/türkmen kökenli olmayanlarin halini de ayni paralelde görüyorum. asla olmadigi, olamayacagi bir kimligi kendi özelinde uclara tasiyarak, aklinca eksigini görünmez hale getirmek. yok, atatürk milliyetciligi de türküm de diye gelmeyin, irkciyim diye ortalarda dönen ben degilim. ha o kimlik adina razi gelmiyorum, türkmenlerin, türklerin, samanizmin böyle zavallilara ihtiyaci yoktur. zaten sade bunlara degil, milliyetcilik altinda onun bunun parasina, malina, namusuna göz dikenlerin rezil mirasiyla yeterince kirletilmis adimiz, ecdadimiza yeterince boynumuz bükük. benim kürtlerle, ermenilerle, süryanilerle, rumlarla, araplarla, yahudilerle, romanlarla derdim yok arkadasim, göcebe bir toplumun karsisina cikan tüm kültürlerden etkilendigini, karistigini, ögrendigini, zorbaya karsi kader ortakligi ettigini bilecek kadar taniyorum "her millet kadar yüce milletim"i.

    entelektüel cölümüzde milliyetcilik, sol bunlar hala oturmamis kavramlar. isgalciye karsi ayaklanmis, okuryazarligi olmayan köylü, zorba sofralarindan midesini dolduran esek yüküyle teori kitabi okumus, bir takim yilginlik cigirtkani solcu(!) gebesten katbekat solcudur. vatanini, milletini emperyalizme karsi korumak icin ayaklanan, dilini, kültürünü yozlasmasmaya karsi cogaltan, topragini, dogasini yagmalatmayan milliyetciyle uzlasamayacagim ne var, yüregi solda atan bir insan olarak? bu gün zaten adini ne koyarsa koysun o dedigim insanlar, yoksullar, orta siniflar, ögrenciler, isciler, memurlar degil midir bu insanlar? birgün insanin insani sömürmedigi bir düzen kurulacaksa, bu insanlar o düzenin dogal katilimcilari degil midir? acik ihbarci, katliamci, isbirlikci kimligi yoksa bu insanlarla tabii konusacagim, ögrenecegim, ögretecegim, aklim yettigince dertlerini anlamaya calisacagim, ortak bir dil bulmaya calisacagim. ama irkcilarla degil. irkcilik, ayrimcilik suctur; korumasiz insanlara, cocuklara, hayvanlara tecavüz etmek gibi rezil bir suctur. kanser hastasini dolandirmak gibi asagilik bir suctur. bunlari yapan adam isterse allame-i cihan olsun ne diye muhattap alacagim? öyle ahim sahim degil, az bucuk bir demokrasimiz olsaydi, nefret sucundan, irkciliktan yargilanirdi bu insanlar, tiksindirici suclar sinifindan. yok iste, ufacik cocuklarin, gencecik fidanlarin, aksakallilarin, ak percemlilerin katline, kimligine bakilarak üzülünüp, sevinilen bir ülke burasi. türk deyince fasist, kürt deyince pkk'li olunan bir vahset devri bu. yoksullarin kani dereler olmus akarken, sizden bizden ayrimi yapilan, sivasiz evlere, yirtik ayakkabili ocaklara od düsüren, her dilden agidin birbirinin cigligina karistigi bir cark bu. onunla bununla bir olmamak tirsakligiyla zamaninda yazmadigim icin sunlari buraya bir iltifat da kendime edeyim de bitirmeden, bir arpad bozmazdi rahatimizi, kanalizasyon kokusunu duymaz haldeyken.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap