• 12 eylül 1942 tarihinde werner hartenstein komutasındaki u-156 tarafından laconia yolcu gemisinin yanlışlıkla batırılması olayıdır. gemi batırıldıktan sonra durumu anlayan hartenstein yüzeye çıkmış yolcuları kurtarmaya girişmiştir. bu çabaları sırasında gemide 136 personel, 80 sivil yolcu, 268 ingiliz askerinin yanı sıra 1800 italyan savaş esiri ve bunlara muhafızlık eden 160 polonyalı askerin olduğunu öğrenmiştir. raporlar laconia isabet alır almaz esir bölmelerinin kilitlendiğini anlatır. hartenstein durumu derhal şifreli olarak üsse bildirmiş onay üzerine yüzeye çıkarak açık kanaldan telsiz mesajı yayınlamıştır

    "batırılan laconia gemisinin mürettebatına yardım edecek herhangi bir gemiye, hava veya deniz yoluyla saldırıya uğramadığım sürece saldırmayacağım. 193 kişiyi güverteye aldım. 4, 53 güney 11, 26 batı, alman denizaltısı."

    bunun üzerine fransız vichy hükümeti senegal ve dahomey'den iki savaş gemisini yardım amacıyla yola çıkarmıştır. iki buçuk gün sonra erich würdeman'ın u-506'sı, harro schacht'ın u-507'si ve italyan cappelini denizaltıları yardıma gelmiştir. dört denizaltı afrika kıyılarına fransız gemileriyle buluşma noktalarına yola çıkmışlardır. 16 temmuz 1942 günü yedeğinde cankurtaran filikaları ve gövdelerinde kızılhaç bayrağı taşıyan dört denizaltı ascension adasından kalkan bir b-24 bombardıman uçağı tarafından görülmüştür. hartenstein yardım işareti vermiş pilot üsse danıştıktan sonra üsten aldığı emirle bomba ve sualtı bombalarıyla taarruz etmiştir. bunun üzerine hartenstein filikaları çözüp güvertedeki kazazedeleri denize indirerek dalışa geçmiştir.

    he ne kadar fransız gemileri sonradan gelerek yaklaşık 1500 kişiyi kurtarsa da geri kalan 1000 kişi hayatını kaybetmiştir. bu saldırı sonrasında doenitz laconia emri olarak bilinen kararları çıkarmış ve bu sebeple nurnberg mahkemelerinde 11 yıl altı ay hapse mahkum edilmiştir. işin ironik yanı bu kuralların amerikan denizaltıları tarafından 2. dünya savaşında kullanılan prensiplerle aynı olmasıdır.

    konu hakkında bilgi için:
    http://uboat.net/ops/laconia.htm
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap