6 entry daha
  • ortaokuldayken bir arkadaşımın ailesi topluca green card için başvurmuştu. o zaman ölümüne ayıplamış hatta bir de dışlamıştım onu. ne demekti türk pasaportu varken, türk vatandaşıyken amerikan vatandaşı olmaya özenmek! yetmiyor muydu tece vatandaşı olmak! havasınaaaa suyunaaa, taşınaaaa toprağınaaa... şeklinde küçük beğinciğime kazınmış vatan millet sakarya eğitimi nedeniyle kabullenemiyordum bunu.

    o sene şubat tatilinde okul isteyenleri yurtdışına dil okuluna götürdü 10 günlük. benim ailemin karşılayacak gücü yoktu o yüzden ben gitmedim. pasaport çıkarmak dert, onun harcı, vizesi bilmemnesi... ama memur çocuklarının hepsi pıtır pıtır yeşil pasaportlarıyla gittiler geziye.

    bir kaç yıl sonra lisedeyken başka bir arkadaşım lise öğrenci değişim programıyla 1 yıl yurtdışında okumak için gitti. onun da anası mıydı babası mıydı hatırlamıyorum diplomat falan bir şeydi. yine pasaporttan vizeden yırtıp gitmişti.

    üniversiteye başladım. interrail diye bir şey olduğunu öğrendim. lan dedim ben de gideyim! araştıdık ettik, yol parasını denkleştirebiliyoruz sorun yok ama pasaport çıkarmak vize almak ölüm. bir sürü belge, yok tapu yok banka hesap... gidemedik tabi. ama o yaz yeşil pasaportlu bütün arkadaşlarım trenle dolaştılar.

    yıllar geçti, evlendim. sevdiceğimle yurtdışında çalışmaya gittik. pasaport türk tabi. gittiğimiz ülke de müslüman takılan bir yer. çalışma vizesi çıkarken default olarak müslüman kabul ediliyorsun bir de türk olduğun için. ve ülkede müslümanlara içki karnesi verilmiyor. yani mekanda içki alabiliyorsun ama dükkana gidip şişe alamıyorsun, bira alamıyorsun. bizim lübnanlı arkadaşlar var bir de. birinde amerikan pasaportu var ayrıca. arkadaş tüm işlemlerini onunla yaptırdığı için karnesini de almış, gayet memnun.

    aynı işyerinde lübnanlı filistinli suriyeli olup amerikan vatandaşlığı da olanlar ver. abilerin bazıları firmalarında bu yüzden amerikan vatandaşı statüsünde değerlendiriliyor. ona göre maaş alıyorlar falan.

    yazın sevdiceğimle yunanistana gidelim dedik. şengen vizesine başvuralım dedik. abbbooovv! öğrenciyken daha kolaymış. binlerce evrak yine. harcı, harcırahı derken aldık vizeyi sonunda.

    şimdi ortaokuldaki arkadaşımın ailesini daha iyi anlıyorum. hatta "alayım kenarda dursun" diyenleri bile daha iyi anlıyorum.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap