2 entry daha
  • almanya'nın aile birleşimi vizesi alacaklara zorunlu kıldığı dil sertifikası için girilmesi gereken sınav.

    öncelikle belirtilmeli ki: 1 nisan 2015 tarihine kadar alınan goethe institut ve telc sertifikaları kabul edilirken bu tarihten sonra sadece goethe institut'un verdiği sertifikaları kabul etmekteler. bu konuyla ilgili karar konsolosluğun kendi sitesinde yer almakta. eğer almancayı akıcı konuşuyorsanız dil sertifikası almanıza da lüzum yok zaten. başvuru esnasında konsolosluk çalışanlarıyla yaptığınız görüşmede bunu kanıtlamanız kâfi.

    dil kursuna gitme gibi zorunluluğunuz olmadığını, herhangi bir kursa gitmeden de sınava girip sertifikayı alabileceğinizi de belirteyim. eğer kendinize güveniyorsanız, kendi imkanlarınızla çalışıp sertifikayı alabileceğinizi düşünüyorsanız hiçbir engeliniz yok. ben hazırlanırken aksini söyleyen çok oldu ama dediğim gibi kursa gitmenize gerek yok. kursa gitmeden çalışmanız için birkaç tavsiyem olacak, tavsiyelerime daha sonra değineceğim.

    sınav sadece istanbul, ankara ve izmir'de oluyor. girmek istediğiniz yerdeki goethe institut merkezini arayıp randevu alıyorsunuz. buradan gerekli iletişim numaralarını bulabilirsiniz. randevu almak için aradığınızda sınav ücretini hangi bankaya, hangi hesap numarasına, ne kadar yatırmanız gerektiğini bildiriyorlar. sınav ücreti şu tarih için 270 tl. şunu da atlamayalım: telefonda hizmet bedeli diye kredi kartıyla ödeme alıyorlar, takribi 20 lira civarı. bu yüzden aradığınızda yanınızda kredi kartınız mutlaka bulunsun. -telefonla görüşürken zaten size söyleyecekler- parayı bankaya yatırdıktan sonra tekrar arayıp dekont numrasını bildireceksiniz ve ardından istediğiniz tarihe sınav kaydınızı yapabileceksiniz. sınava giderken dekontu da yanınızda götürün, benden istemediler ama n'olur n'olmaz. sınavdan sonra sınav sonucunuz ve tabii ki başarılı olduysanız sertifikanız o sırada bina içinde bulunan ups firmasıyla adresinize yollanacak. sınav esnasında bilgilerinizi verip oraya da takribi 20 tl bayılıyorsunuz.

    gereksiz prosedürler bittiğine göre şimdi gelelim dil sınavı hakkındaki kişisel deneyim ve görüşlerime:

    ---sınav içeriği spoiler ---
    önce sınavdan bahsedelim. dört bölümden oluşuyor: dinleme, okuma, yazma ve konuşma. her bölüm 15 puan değerinde ve toplam 60 puan. geçme notu ise 60 üzerinden 36.(100 üzerinden 60 da diyebiliriz) aşağıdaki puan hakkındaki bilgilendirmeleri 60 tam puanı baz alarak anlatacağım.

    dinleme bölümü: 15 sorudan oluşuyor, her soru 1 puan değerinde.

    ilk altı soruda; iki veya daha fazla kişinin diyalogları dinletiliyor. iki kere dinletilecek ve üç seçenek arasından biri seçilecek.
    sonraki dört soruda; anonslar dinletiliyor. bir kere dinletilecek, 'doğru vs yanlış' seçeneklerinden biri seçilecek.
    son beş soruda ise; telesekretere bırakılan mesajlar dinletiliyor. iki kere dinletilecek ve yine üç seçenekten biri seçilecek.

    okuma bölümü: 15 sorudan oluşuyor, her soru 1 puan değerinde. bu bölümde kısa mektuplar, mailler veya ilanlar bulunuyor. ve bu 15 sorunun cevapları da 2 seçenek. ya 'a vs b' ya da 'doğru vs yanlış' seçeneklerinden biri seçiliyor.

    yazma bölümü: yine bu bölüm de 15 puan değerinde. 5 ve 10 puan değerinde 2 bölümden oluşmakta.

    ilk bölümde; form doldurmanız isteniyor. herhangi biri hakkında bilgiler yazılı olarak veriliyor ve buna göre formdaki boşlukları doldurmanız isteniyor. isim, adres, telefon, posta kodu vs gibi bilgiler. otel rezervasyonu formu olarak düşünülebilir.
    ikinci bölümde; mektup yazmanız isteniyor. birkaç kısa bilgi veriliyor ve bununla alakalı en az 30 kelimelik bir mektup yazmanız isteniyor. webde biraz araştırma yaparsanız çok kolay olduğunu göreceksiniz. korkulanın aksine en kolay bölümlerden biridir. bilgi olarak verilen cümlelerle biraz oynamanız bile kâfi gelebiliyor.

    konuşma bölümü: bu bölüm de 15 puan değerinde ve iki bölümden oluşuyor diyebiliriz. dipnot olarak belirteyim inanın en kolay bölüm. dinleme, okuma ve yazma bölümlerini tek seansta sınıf ortamında veriyorsunuz. bu bölümü ise daha önceden belirlenmiş farklı bir saatte 4'erli gruplar halinde yapılıyor. genelde ilk üç bölüm sabah, konuşma bölümü ise öğleden sonra yapılıyor.

    birinci bölümde; eline bir kart veriliyor ve bu kartta seninle ilgili bilgiler isteniyor yani kendini tanıtmanı istiyorlar. kartın üstünde "name*, alter*, land*, wohnort*, muttersprachen**, beruf*, hobby*" vs yazıyor ve burda yazılanlara göre kendini tanıtıyorsun. ardından ya adını kodla diyorlar (harf-harf adını söylüyorsun) ya da telefon numaranı soruyorlar, teker teker rakamları söylüyorsun. bunu, harfleri okuyabilme ya da rakamları okuyabilme bilgini ölçmek için soruyolar. bu bölüm 5 puan değerindeydi.

    ikinci bölüm; grup olarak diyalog kurma olarak isimlendirebiliriz. genelde dört kişi olarak girilen konuşma bölümünün bu aşamasında karşılıklı soru-cevap yapılması isteniyor. toplamda dört kart çekiliyor, bu kartların ikisinde kelime ikisinde resim var. 4 kartı ard arda çekmiyorsunuz tabii, sırayla çekiliyor. 1. şahıs kartı çekip soru soruyor 2. şahıs bu soruya cevap veriyor, ardından 2. şahıs çekip 3.ye soruyor, 3. şahıs 4.ye soruyor ve 4. şahıs da 1.ye soruyor ve cevap alıyor. her soru 1,5 puan her cevap 1 puan değerinde.

    kartların ikisinin üzerinde kelime, ikisinin üzerinde resim olacaktır. kelimelerle alakalı soru soruyorsun, resimlerle alakalı ricada bulunuyorsun. webde araştırtığınızda bununla alakalı da bolca örnek bulacaksınız.
    --- sınav içeriği spoiler ---

    kişisel görüşlerime gelecek olursak; sınava gelen insanlar her kesimden oluşuyor. 60 yaşında amca, hüngür hüngür ağlayan kızlar falan gereksiz gerilim yaratabilirler. ben sınava girmeden önce bir kız oturup ağlıyordu, heyecan yaptım girmek istemiyorum sınava falan diye. iyice gerilmiştim. ama içeriye girince gereksiz yere panik yaptığımı farkettim. sınavı yapanlar türk çalışanlar, olabildiğince yardımcı olup hataları görmezden gelmeye çalışıyorlar. sınav bölümleri arasında en rahat olacağınız bölüm konuşma bölümü, tam puan aldığım tek bölümdü ve almanca konuşabilen biri de değilim. sınava gireceklerdeki ikinci fobi mektup, bu da çok kolay. forumlarda falan pratik yolları, bolca örnekleri mevcut. konuşma ve yazma bölümünü yaparsanız zaten 30/60 alıyorsunuz, diğer bölümlerden de artık 10 puan falan alırsınız.

    sınava kendi kendine hazırlanacaklar için bir kaç tavsiyem olacak;

    -goethe institut'un örnek sınavlarına buradan ulaşabilirsiniz.
    -kitap olarak hindirella'nın tavsiyesi üzerine "sedat ünver - almanca aile birleşimi sınavına hazırlık" kitabını almıştım ve gayet işime yaradı. çok basit ve sade, faydalı olabilir.
    -sözlük olarak pons faydalı olabilir.
    -sıkılmadan çalışabileceğiniz, eğlenceli iki öneri. duolingo ve memrise bunların hem bilgisayardan çalışabileceğiniz web sitesi hem de akıllı telefon ya da tabletinize indirebileceğiniz uygulamaları mevcut. memrise daha çok kelime haznesi geniş, kelime öğrenme odaklı bir çalışmaya hizmet etmekte. duolingo ise daha çok günlük konuşma, gramer yapısı gibi temel bilgileri vermekte. ancak duolingo'nun memrise'a oranla kelime haznesi biraz dar. a1 sınavı için çok kelime bilmenize de gerek yok zaten, duolingo'nun kapasitesi fazlasıyla yetecektir.
    -youtube'da konuşma bölümü için birkaç örnek mevcut: 1 2 3
    -ve son olarak, çalışma tarzınızı siz belirleyin. nasıl daha rahat, daha eğlenceli öğreniyorsanız o şekilde hazırlanın. ister kursla, ister yalnız. bir an gaza gelip daha sonra soluk soluğa kalmayın.

    sertifikayı aldığınızda yelkenleri suya indirip aşağı yatmayın. ulusal vizeye başvururken kısa ve basit almanca konuşmak istiyorlar sizinle. ufak ufak tekrarınızı esirgemeyin. bi zararı olmaz, almanya'da lazım olcek zati.

    çaylaklar için not: çaylakların herhangi bir sorusu olursa entry'yi favlasınlar mesaj olarak geri dönüp iletişim için mail adresimi veririm. sözlük'le alakası olmayıp şans eseri burayı görenler ve sorusu olanlar bi zahmet üye olup favlasınlar. elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

    ekleme: çaylaklara mesaj atılamıyormuş. iletişim için nopeyz@gmail.com

    ekleme 2: mesaj atamayıp e-mail ile ulaşmaya çalışan arkadaşlar: çok özür diliyorum hepinizden, uzun süredir mail hesabımı kontrol etmesim. günlük mail adresim olmadığı için takip edemedim. ama bundan sonra rahatlıkla yazabilirsiniz, takip edeceğim maillerimi.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap