7 entry daha
  • m.ö 400 yılında keltler ve etrüskler arasındaki bir savaşta tarafsız kalacağını söyleyen romalı bir grup elçi tarafsızlık sözlerini etrüskler lehine bozarlar.romalı elçilerden quintas fabius savaşta kelt kabile liderlerinden birini öldürür.
    bu olayın ardından keltler roma'ya elçilerini göndererek fabius ailesinin kendilerine teslim edilmesini isterler. fabiuslar kentin güçlü ve önde gelen ailelerinden olduğu için bu istekleri senato tarafından kabul edilmez.
    bu kararı bir hakaret olarak algılayan keltler önlerine çıkan herşeyi yakıp yıkarak roma'ya ulaşırlar ve kenti yedi ay boyunca kuşatırlar. yedinci ayda yapılan pazarlıklar sonucunda keltler yaklaşık yarım ton altın karşılığında kuşatmayı kaldırıp geri dönmeyi kabul ederler.
    buradan sonra iki farklı şekilde anlatılır hikaye;
    - altınların tartılması sırasında romalılar keltlerin hileli ağırlıklar kullandıklarını söyleyerek itiraz ederler. bu itirazlar üzerine keltlerin lideri brennus kılıcını terazinin üzerine koyar ve "vae victus" der.
    - altınların sayılması biter, terazi dengededir. tam bu sırada brennus teraziye ilerler be ağırlıkların bulunduğu kısıma kılıcını koyarak daha fazla altın talep ettiğini belirtir ve "vae victus" der.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap