3 entry daha
  • 4 mb ram'e sahip olivetti 486 dx2 66 bilgisayarda bir görevi açmak için tam tamına 1 dakika bekleten efsanevi simülasyon.

    daha sonra o bilgisayarı, 8 mb ram takarak upgrade etmiştik, bu sefer de tam tamına 30 saniye beklemek gerekiyordu. gerçekçilik ayarlarını "realistic" ya da "military spec."e getirince, keyboard, mouse ya da sıradan bir joystick'le oynanması imkansız hale geliyordu. tfx, havada yakıt ikmali yapılabilen ilk oyunlardan biridir - belki de ilk oyundur. kc135'e ya da kc10'a yaklaşır, kontrolü keyboard'dan mouse'a geçirir, hassas ayarlarla yakıt ikmali yapardık (ki ben, retaliator'da (retal) uçağı indirebilen benden başka kimseyi tanımıyorum. bu yüzden bir süre camiada efsanemiz yürümüştür.)

    hava savaşları gerçekten oldukça gerçekçiydi. hele ki geceleyin yerden açılan uçaksavar ateşiyle aydınlanan gökyüzünde f117 ile süzülmenin tadı bir başka idi.
    tfx, virtual cockpit kavramının ilk mümessillerinden biridir - belki ilkidir. dogfight esnasında f11'e basarak takip edilmekte olan mig21'e bakmak büyük bir zevkti.

    görevler muhteşemdi. üç ana campaign vardı, birisi doomsday ship idi. uçak gemisinden kalkılan görevlerin stresi, hedef imha edildiğinde de bitmiyor; uçak gemisine inişe kadar sürüyordu.
    boeing 767 awacs'ların bulunduğu ilk oyundu tfx. "awac gives you permission to engage" repliğini duyunca insan bir gaza gelir, zaten hazır bekleyen amraam'ı hedefe derhal yollardı. tfx, telsiz konuşmalarının bulunduğu ilk ticari savaş uçağı simülasyonudur da aynı zamanda. ki, telsiz konuşmaları tfx'inkinden daha etkileyici olan başka bir oyuna rastlamadım o zamandan beri. bir "bombs away" bir "welldone, let's call it a day", bir "i'm hit! i'm hit!" (ve hemen akabinde gelen "warning!" sesi), "mayday mayday i'm going down" diye canhıraş bir figanda bulunan refueller pilotu, yanlışlıkla sivil bir hedef bombalandığında duyulan "oooohhh nooo!!!" feryadı... tek kelimeyle süperdi.

    yere yakın, ters uçarken fırlatma koltuğu çalıştırıldığında pilotun yere doğru fırlaması ve yere çarpıp patlaması, etrafa kan fışkırması gibi, yerleşim birimlerinin üstünde uçarken atılan flare'in bir binanın üstüne düşmesi durumunda o binaya zarar vermesi gibi ince ve güzel ayrıntılara sahip efsanevi bir oyundur tfx. bir ilktir.

    retal'le devrim yapan ocean software'in, yepyeni bir çağ açması, ve bunu 1993 yılında yapmasıdır.
    bilgisayar açılıp da siyah dos ekranı çıktığında, doom2 ile birlikte bulunması şart olan bir klasördür tfx. 1993'te yapılan bu oyun, 2004'e kadar yapılan, oynanabilirliği sıfırın altında sürünen grafik harikası oyunlara bir ders niteliğindedir.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap