134 entry daha
  • şu klişe laf yine telafuz edilmiş: amerikan propagandası. bu film için pek çok kişi amerikan propagandası demiş. bence oldukça önyargıyla yaklaşılmış, sahneler tartılmadan sadece önyargı ile yorum yazılmış. bu filmde deli gibi eleştiriler var amerikaya, sisteme, topluma. neyin propagandası acaba?

    --- spoiler ---

    - abel'in yargılanması sırasında yaşananlar, hukukun ayaklar altına alınması, hakimin ihsas-i rey yapması, savunma hakkının kısıtlanması. cia'in gelip avukattan zorla bilgi almaya çalışması. yahu bu nasıl propaganda?

    - sonrasında tutuklanan amerikan öğrenciyi, tom hanks dışında kimsenin iplememesi, kaderine bırakmaya baştan razı olmaları.

    - amerikan pilotunun intihar etmediği için halk arasında nefret edildiğinin söylenmesi, pilotun yakın arkadaşı dışında kimsenin yüzüne bakmaması.

    - şimdi bir tek abel düzgünce uyandırıldı amerikan pilotu ise kötü şekilde uyandırıldı diye film nasıl amerikan propagandası yapmış oluyor bunu anlamıyorum. objektif gözle izlerseniz filmde baya baya amerika eleştirisi olduğunu göreceksiniz. ayrıca amerikan pilota hiç bir zaman fiziki işkence yapılmıyor ruslar tarafından ya da en azından film bunu dolaylı da olsa aktarmıyor.

    - yine küçücük öğrencilere atom bombası ile ilgili eğitim verilmesi, tom hanks'in oğlu dahil paronayak çocuklar yetiştirilen bir eğitim sisteminin gözümüze sokulması mı propaganda?

    - tom hanks'e yöneltilen bakışlar, evinin kurşunlanması, polisin sözleri, idam almayan abel'in cezasının açıklanmasından sonra idam isteyenlerin çıldırması. söyleyin bunların neresi amerikan propagandası?

    bence oldukça objektif bir film olmuş, bir devleti veya siyasi görüşü değil, insanlığı ön planda tutuyor ve bunu güzelce başarıyor. tom hanks'in duvarda öldürülen insanları gördüğündeki oyunculuğu, amerikaya döndükten sonra neşe ile dışarıyı izlerken çitlerden atlayan çocukları görünce aslında bir yerlerde halen daha savaşın devam ettiğini hatırladğı o 1 anlık sahneler muazzam.

    ha mesela karakter derinlikleri çok işlenmiyor, abel ile tom hanks'in ilişkisi daha derin verebilirlerdi.
    --- spoiler ---
93 entry daha
hesabın var mı? giriş yap