13 entry daha
  • burada başından sonuna dek mütemadiyen dalga geçilmiş cümleyle ilgili ama ortada dalga geçilecek bir şey yok. "anlıyorum ama konuşamıyorum" dil öğrenme sürecinde geçilen evrelerden biridir. bizim ülkemizde bu cümlenin popülerliğinin sebebi ise dil öğrenmek isteyen insanların bu evreden sonrasına geçmemesi, geçememesi ya da dil eğitiminde pratiğin yetersizliğidir.

    insanların bu cümleyi kurmasının temel sebebi pratik eksikliği. kişi masa başında grammer kurallarını, o dil hakkında yüzlerce kelimeyi hafızasına alıyor ama öğrendiği kurallarla kelimeleri bir düzen haline sokup konuşmaya çalışmak bambaşka bir disiplin gerektirdiğinden bunu yapamıyor. ve işte tam da o evrede ben anlıyorum ama konuşamıyorum diyor. ki bunda utanılacak bir şey yok gayet normal, yolun yarısında adam çünkü. bu evre de ancak pratikle geçilebilen bir evre. sık sık yapılacak konuşma egzersizleri, basit çeviriler, şarkılardan filmlerden yararlanılabilecek listening egzersizleriyle "anlıyorum ama konuşamıyorum" evresi de pekala rahatça aşılabilir. bunun için biraz sabır ve motivasyon lazım.

    benzer cümleyi ben de altı ay önce öğrenmeye başladığım italyanca için kuruyorum mesela. konuşabilmem münkün değil ama en azından anlayabilme aşamasına geldim. bir 6 ay sonra bu cümleyle ilişiğimi de kesicem umarım.
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap