6 entry daha
  • öyle güzel ve pek çok insana "işte bu bende de var" diyebilecek cümleler var ki kitapta:

    "kendinizi hüzünlü hissettiğinizde, olasılıkla yetersiz ya da sadece iyi olmadğınızı düşüneceksiniz. kötü bir özünüz olduğuna ve doğuştan yetersiz olduğunuza ikna olacaksınız. böyle düşüncelere inandığınız oranda, ciddi bir umutsuzluk ve kendinden nefret etme şeklinde bir duygusal tepki yaşayacaksınız. o derece dayanılmaz bir biçimde rahatsız ve kendini kötüleyen biri olursunuz ki ölseniz daha iyi olacağını bile hissedebilirsiniz. hareket edemez, felçli, yaşamın normal akışında yer almaya korkan ve isteksiz biri haline gelebilirsiniz..."

    "...ancak büyük olasılıkla bu ifadelerin doğru ve gerçekçi olmadığına kesin olarak ikna olmadıkça bunu yapamayacaksınız.."

    "bu yüzden yaşamınız evrim geçiren bir deneyimdir, sürekli bir akıştır. siz bir şey değilsiniz bu yüzden herhangi bir etiket kısıtlayıcıdır, fazlasıyla yanlıştır ve genelleyicidir.."

    "duygularınız değerinizi belirlemez, sadece göreceli rahat ya da rahatsız durumunuzu gösterir. kötü, değersiz ruh haliniz; kötü, değersiz bir insan olduğunuzu kanıtlamaz; sadece öyle olduğunuzu düşünüyorsunuzdur; çünkü, geçici olarak üzüntülü bir duygudurum içindesinizdir ve kendiniz hakkında mantıksız ve saçma düşünüyorsunuzdur."

    "değerinizi belirleyen duygularınız olmadığı gibi düşünceleriniz veya davranışlarınız da değildir. bazıları olumlu, yaratıcı ve kolaylaştırıcı olabilir; çoğunluğu da nötrdür. diğerleri mantıksız, yenik düşmenize neden olan ve uyum bozucu olabilir. yeterince çaba göstermeye istekliyseniz bunlar değiştirilebilir; fakat bunlar kesinlikle iyi olmadığınızı göstermezler ve gösteremezler. bu dünyada değersiz bir insan diye bir şey yoktur."

    "içsel olarak kendinizi istismar edişiniz mantıksız, çarpıtılmış düşünceleriniz sonunda olur. değersizlik duygunuz gerçeğe dayanmıyor, bu sadece depresif hastalığın merkezinde yer alan bir çıban."

    "davranışınızı değiştirmek, düşünme şekliniz üzerinde olumlu bir etki yaparak daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır."

    "hiçbir şey yapmazsanız, zihninize doluşan olumsuz yıkıcı düşüncelerle meşgul olacaksınız. eğer birşey yaparsanız, kendinize iftira eden o iç konuşmadan geçici olarak uzaklaşacaksınız."

    "düşünceleri yazdığınızda ise, bunlar mantığın ışığında görünmeye başlarlar. bu yolla, çarpıtmalara işaret edebilir ve bazı yardımcı yanıtlar bulabilirsiniz."
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap