• aslında başlık 'ingiltere içi ulaşım' olacaktı ama karakter sayısı izin verdiği için aaaa hakkaten olabilmiş.

    nasıl bir başlık açacağımı hakkaten bilemedim. yazdıklarımı okuduktan sonra önerisi olan varsa başlığı taşıyabiliriz. ehhhh çok uzattım sözlük. tamam anlatıyorum.

    öncelikle londra hakkında tüyolar vereyim. oyster adı verilen bir kart alıyorsunuz. bu istanbuldaki akbil, izmirdeki kentkart, yozgattaki yozgart gibi içine para yüklenen bir kart. 5 pound karşılığında makineden alabiliyorsunuz. hatta mail adresinize kaydedip, kaybederseniz içindeki paraları koruma altına alabiliyorsunuz. oystera paraları da makine yardımıyla, kartla ve ya nakit yükleyebiliyorsunuz. bazı bakkallarda yükleme yapıyor.

    londra metrosunun adı tube. okunuşu çüyup. harita linkine tıklayarak tüm haritayı gorebilirsiniz. ama esas güzellik, citymapper . application ı hayat kurtarır.

    oyster da haftalık alacaksanız, haftanın 6 günü kullanırsanız mantıklı oluyor. ama haftanın 5 günü kullanacaksanız, mantıksız. sebebi: zone 1-2 ya da 1-3 arası kullanıyorsanız günlük 7 pound mu 8 pound mu ne. onu yüklemeseniz de, gün içinde kartınızdan en fazla o kadar kesiyorlar zaten. üstündeki miktara para almamaya başlıyor.

    tabi burda zone 1 ne zone 2? onu kısaca izah etmek lazım. londra merkezi zone 1 diye geciyor. zone 1 deyince heryer güzel ve pahalı haliyle. zone 1 i bir kare düşünelim, haritadan da belli olcagı üzere. onun etrafını zone 2 cevreliyor. kısmen daha ucuz bölge. daha da genisleyen zone 3 bölgesi var. zone 3 ler de fena değil. ama zone 4 biraz artık insana tehlikeli ve uzak gelmeye başlıyor. turistsen zaten zone 4 ile heralde hiç işin olmaz.

    londra'da otobüse ilk girişte oyster okutuluyor. ama metro ve trenlerde hem giriste, hem çıkışta kartı okutmanız lazım. cunku ücreti nerden girip nerden cıktığına gore değisiyor. zone 1 de girip, zone 2 de cıkmayla, zone 5 te çıkma arasında çok fark var. o yüzden bazı yerlerde, engel yoksa unutuyorsunuz basmayı. ve hoooop, makine bir sonrakine sizi öttürüyor. en uzak mesafe kesiyor. canım cok yandı. bir de pembe noktalar var. pink card reader. o biraz advanced bilgi. turistseniz kafa karıstırmayın. yerelseniz kendiniz arastırın. paranız cebinizde kalsın.

    olur da bazen taksi lazımsa, uber kullanın. ama oldu uber kullanamadınız. ad lee diye bir app var, telefonla da arayip taksi isteyebiliyorsunuz. bastan gideceğiniz adresi söyleyince kac para tutar, söylüyor. sitesinden de bakılabiliyor. add lee black cab ler pahalı. bunlar da pahalı da, iste artık, kötünün iyisi.

    londra harici citymapper bir kaç şehirde yine çalışıyor. şehir içi ulaşımlar için kullanılabilinir.

    gelelim şehirler arası nasıl bilet bulunur napılır?

    uçak için iki ucuz firma var. bunlar uluslararası da uçuyor haliyle. durumunuza göre bakarsınız. easyjet ryanair

    şehirler arası otobüsler için national express ve megabus var. yalnız megabus'ta bazen tren bileti de kesiyorlar. ben bakıyorum güzergahım denk gelirse, baya ucuz trenler de denk getirdim. otobus fiyatları baya saçma olabiliyor bazen. 1 pounda sheffield-londra arası bilet bulunabiliyor. git gel 2 pound. şaka gibi.

    otobusle ilgili en bombası, megabus gold . yataklı otobus. sadece londra'dan ve sadece iskoçya'ya var. yata yata otobus pek şahaneydi. fiyatlar da afaki değil. trenden ucuzdu.

    ve gelelim trensel olaylara. ingiltere'nin heralde her köyüne tren gidiyordur. acaip güzel bir ağ var. ama biraz pahalı. fakat küçük güzellikler var. ben şimdi biraz bahsedeceğim.

    öncelikle bilet alınacak siteler: eastmidlands , cross counrty , yine yeniden megabus , virgin train line

    tam sistemini cozemediğim sekilde, bunlar birbirinin biletlerini de satıyorlar. ben en cok megabus ı seviyorum. en ucuz bilet ondan alınıyor. bilet çıktısı almana gerek yok. cep telefonundan bileti gösteriyorsun. hiç sıkıntı yok.

    ikinci en iyi cross. bunda da bilet mailina geliyor. cep telden gösterebiliyorsun. kimliğini de gosterirsen, sıkıntı cıkmıyor. (henüz çıkmadı gerci. illa bileti bascaktın diyen bir dallama çıkar mı bilmiyorum) bu yol ayrıca, misafirleriniz içinde çok iyi. cunku ona bileti alıp mail atarsanız, o da çıktısını alır. güle güle yolculuk edebilir. eger illa bileti makinadan bastırcam derseniz de 1 pound ekstra ücret alıyorlar.

    3. ve 4. sü virgin ve east midlands. east trenleri bazen biraz daha uygun oluyor. hepsine tek tek bakmak lazım. bunların kötü tarafı, bileti kartla alıyorsun ya, istasyonda makinaya illa o aynı kartı sokmanı istiyorlar. emailina gelen kod yeterli olmuyor. bu saçmalık yüzünden(ben a kartımla almışım bileti. ama b kartımla aldım sanıyorum) , bana bileti vermediler. son dakika mecburen yeniden bilet aldım. hayvan gibi girdi . acısı hala yüreğimde.

    tüm bunların ışıgında en bomba tüyoyu en sona sakladım.

    başımdan geçen olayla anlatayım.
    sheffield'tan bristola gidiyordum. normalde tek yön 35 pound civarı. yolda 4 durak var. a noktasından e noktasına gidiyoruz diyelim. a dan e ye tek bilet alırsan 35 pound. onu da bir ay önceden alırsan, sonlara doğru 80 100 pounda kadar cıkıyor. neyse. ben naptım? a'dan b'ye. b'den c'ye, c'den d'ye, en sonda d'den e'ye ayrı 4 bilet aldım. aynı tren. hiç bir farkı yok. 22 pounda kadar indi fiyat. dönüste de aynısını yaptım. o kadar zaman mal gibi boşa para ödemişim. hani tren değistirsem yine tamam dicem. hiç inmedim trenden. tek fark, bazen oturmam gereken koltuk nosu degisiyor. genelde boş oluyor zaten tren. dolu olsa bile, ben önceden rezervasyonu yaptığım koltuga taşınıyorum. 10 kusur pound büyük para.

    şimdilik bu kadar. işinize yarar umarım

    edit: bazen cross county trenleri de makineden illa bilet alacaksın diye tutturuyor. misafir isi yalan oldu o yuzden gecen gün.

    edit piaf: londra
    yine edit: ekşişeyler facebook paylaşımında yorumlarda gördüm şöyle bir splitmyfare diye site varmış. incelemedim henüz ama siz bi göz atabilirsiniz.
    ..
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap