5 entry daha
  • yazılı türkçede konuşma aktarma kuralları oturmamış. edebiyatta da binbir türevi var. serbest olması iyi mi bilmiyorum. zaten qwerty klavyede köşeli tırnak da genelde çengelli tırnakla karşılanıyor.

    hangi yazım daha doğru? türkçeciler iş başına!

    a) ben "ben hadımım," diyorum, sen "çoluk çocuk nahal?" diyorsun.
    b) ben hadımım diyorum, sen çoluk çocuk nahal, diyorsun.
    c) ben "hadımım" diyorum, sen "çoluk çocuk nahal" diyorsun.
    d) ben 'hadımım,' diyorum, sen 'çoluk çocuk nahal?' diyorsun.

    edit/katkı:
    konuşmada/konuşma aktarımında virgül kullanımı çok ekonomik, pratik ve dilin söylendiği gibi yazılma ilkesine yakın durduğundan ötürü ilgimi çekiyor. konuşma tırnağı ise "orada bir konuşma ve dile getirilmeyi hak eden bir fikir var" işaret fişeğini sağladığından, okumayı öğreneli beri gönlümü çeliyor. bu konuların doğrusunu bulduğumuzda bile yazılara ha deyince doğru hakim olmayacak. o bakımdan sadece dağınıklığa dikkat çekmek benim için yeterli. kendi aktarımlarımda doğrusuna, eğrisine neredeyse ekonomik ve demokratik ölçüde pay veriyorumdur.

    en yaygın olan a, en pratik olan b şıkkı. yusuf atılgan d şıkkını çok kullanmışa benziyor. yusuf atılgan konuşma tırnağı kullandığında cümle sonlarını noktalamamış, d şıkkı gibi yaptığında noktalamış görünüyor. türkçe kullanımı konusunda yusuf atılgan ve bilge karasu çok iddialılarmış. asıl iddiaları sözcükler ve söz formları, ama noktalamada aşırı özenli olmaları muhtemelen dahildir. bütüne baktığımızda yusuf atılgan bütün diyalog yazım formlarını kullanmışa benziyor. üzücü olan, diyaloğun şahı olan tiyatro/piyes yazımını ise sadece öykü ve masallarında doyurmuş. (bkz: ekmek elden süt memeden/@ibisile)

    ["ağlama deseydin."
    "ağlama dedim. murat ağabeyime söylerim, dedim."
    "ne dedi?"
    "ben fenalık yapmıyorum, ağlıyorum, dedi."
    "türkçe mi söyledi, kürtçe mi?"
    "kürtçe söyledi."
    "ayşe ana iyileşti mi?"
    "iah..."
    "o da nasıl söz*? 'hayır efendim,' diyecektin ya..."
    "hayır efendim."] kemal tahir - karılar koğuşu

    (bkz: diyalog/@ibisile)
    (bkz: ben diyorum hadımım sen diyorsun çoluk çocuk nasıl)
    (bkz: konuşma çizgisi)
    (bkz: söyleşim)
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap