• metro grossmarket ile disk'in sosyal-iş sendika kolunun yaptığı toplu iş sözleşme görüşmelerinde özellikle maaş ve ikramiye ödemelerinde anlaşmaların tıkanması sonucunda arabulucu sürecinden de anlaşma çıkmaması nedeniyle bugün itibariyle duyurulan grevdir.

    olayın kabaca hali şöyle; " disk’e bağlı sosyal-iş sendikası ile metro grosmarket arasında 31 mart’tan bu yana süren tis görüşmelerinde parasal hakları düzenleyen maddelerde anlaşma sağlanamaması nedeniyle bugün grev kararı ilan edilecek.

    sosyal-iş sendikası genel yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada “sendikamız ile metro grosmarket arasında süren 6. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. arabulucu aşamasından da anlaşma çıkmaması üzerine sendikamız grev kararı aldı. alınan grev kararı 25 ağustos’ta (yarın) tüm metro mağaza ve depolarında ilan edilecek. grev ise daha sonra açıklanacak bir tarihte uygulamaya konacak.” denildi.

    sendika parasal haklara ilişkin maddelerde anlaşma sağlanamamasının nedeni olarak metro işvereninin işçilerin “yılda 4 ikramiye” hakkını 2015 yılı ücretine giydirmeyi teklif etmesini gösterdi.

    açıklamada “parasal haklara ilişkin maddelerde anlaşma sağlanamamasının nedeni, metro işvereninin kazanılmış haklarımızı geriye götüren teklifinde ısrar etmesidir. metro işvereni ‘yılda 4 ikramiye’ hakkımızı 2015 yılı ücretine giydirmeyi teklif etmektedir. üyelerimizin 11 yıllık kazanılmış hakkının geriye götürülmesi kabul edilebilir değildir” ifadeleri yer aldı. "

    biraz detay vermek gerekirse; toplu iş sözleşmeleri için metro 2015 maaşları (yani asgari ücretin 1300 lira olmadan önceki hali) + 3 ayda 1 alınan ikramiyenin 12 aya bölünmesi (yani uzun zamandır aldıkları ikramiyeyi 3 ayda 1 alamayacaklar) + %4 zam (bunu da arabulucu ile %7'ye çekmişler).

    asıl anlaşmazlık metro'nun bu hesabına göre ocak 2016'da 1300 liraya çekilen asgari ücret zammını görmezden gelip, 2015 maaşının üzerine sadece %7 zam vermek istemeleri. metro'nun önerisi şu an çalışan işçilerin kazanılmış haklarını görmezden gelip maaşı kuş gibi bıraktığı ve işe yeni girmişler gibi aşağı yukarı 1300 net maaşa tekabül ettiği için tüm metro çalışanları greve çıkma kararı aldı.

    ilgili sendika duyurusu da şurda.
hesabın var mı? giriş yap