12 entry daha
  • tdk'nın bile olayı yanlış anladığını tespit edip, hayret ettiğim tamlamadır. tersini* savunmama rağmen, bulup ta saklamanın dombililik olacağını düşündüğüm için tdk.gov.tr'den copy/paste'liyorum.

    ---
    soru:
    "eski devlet bakanı" mı yoksa "devlet eski bakanı" mı doğru bir kullanımdır? benzer bir örnek olan "yüksek inşaat mühendisi " ve "inşaat yüksek mühendisi" tamlamalarından hangisi doğrudur?

    cevap:
    belirtisiz isim tamlamasında tamlayan ile tamlanan arasına herhangi bir sıfat girmez. örneğin kapı kolu belirtisiz isim tamlamasıdır. buna eski sıfatını getirirsek şöyle bir tamlama meydana gelir: eski kapı kolu. eski sıfatını tamlayan ile tamlanan arasına getirip kapı eski kolu şeklinde bir tamlama yapamayız. ancak bu tamlama kapının kolu şeklinde belirtili isim tamlaması olsaydı kapının eski kolu diyebilirdik. yani belirtili isim tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasına sıfat girebilir, ancak belirtisiz isim tamlamalarında araya sıfat girmez. sormuş olduğunuz devlet bakanı ibaresi de belirtisiz isim tamlamasıdır ve araya herhangi bir sıfat girmez, sıfat başa getirilir. dolayısıyla bu tamlamanın doğru şekli de eski devlet bakanı'dır. unutmamak gerekir ki burada eski sözü devlet'i değil, devlet bakanı ibaresini nitelemektedir.

    ayrıca belirtisiz isim tamlaması şeklinde olan inşaat mühendisi ibaresi için de aynı kural geçerlidir. araya herhangi bir sıfat girmez, sıfat başa getirilir. dolayısıyla bu tamlamanın doğrusu yüksek sıfatının başta olduğu yüksek inşaat mühendisi şeklidir.
    ---

    tdk'nın bu açıklamasının ışığında, sıfat, belirtisiz isim tamlamasının arasına giremeyeceğinden, tüm yurttaşlarımızı bundan sonra ilgili devlet görevlisine "emniyet genel müdürü" değil, "genel emniyet müdürü" demeye davet ediyorum. bu kullanım şeklini benimsemeyenler tdk'ya yuh demeyi tercih edebilirler, bu, o kişilerin kendi opsiyonlarındadır, bu satırların yazarını bağlamaz.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap