7 entry daha
  • azerbaycan müzik kültürünün önde gelen bestekarlarındandır. uluslararası ün kazanan ilk azerbaycanlı bestekarlardan olan karayev, çoğu müzik otoritesi tarafından üzeyir hacıbeyov'dan sonra azerbaycan müziğinin ikincin önemli bestecisi kabul edilir. ünlü rus besteci dimitri shostakovich'in yakın dostu olan sanatçı, azerbaycan müziğinin olduğu kadar sovyet müziğinin de önde gelen temsilcilerindendir.

    nizami'nin şiirine dayanan leyla ile mecnun adlı senfonik eseri en önemli eserlerinden birisidir. efrasiyab bedelbeylinin 1940 yılında yazdığı "kız kalesi"nden sonra kara karayevin bestelediği "yedi güzel" adlı bale ilk kez 1952 yılında sahnelenmiştir.

    azerbaycan devlet konservatuarında rektörlük yapmış (1949-1953); bu okulda niyazi tagizade, arif malikov, ismail hacıbeyov, kendi oğlu faraj karayev gibi çok sayıda müzisyen ve besteci yetiştirmiştir. azerbaycan ulusal bestecilik okulunun kurucusu kabul edilir ve çok saygı duyulan bir kişiliktir. azerbaycan'da çeşitli orkestra, müzik okulu, mekân onun adıyla anılır; adına müzik festivali düzenlenir.

    (bkz: azeri müziği)
    (bkz: üzeyir hacıbeyov)
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap