1 entry daha
  • yeniçerilerin ayaklanmasını sağlayarak tahta çıkan, sonrasında da öz kardeşlerini, öz yeğenlerini ve kesin olmamakla birlikte öz babasını öldürten bir darbecidir.

    edit: hayır bari bilmiyorsunuz üsturupsuz sallamak yerine rica ediyorum azcık olsun araştırın ondan sonra üsturuplu sallayın bari.

    alttaki sallamasyonlara geçmeden önce okuyabilmeniz için bazı gerçekler burada(çoğu bilinen şeyler gerçi, ama bazı osmanlı sevici tarihi kıçtan anlayıcıların algı ve yalan operasyonlarına maruz kalmadan önce yine de bi okumakta fayda var):

    - 2. bayezid yavaş ve sakin mizaçlıdır, doğrudur, bunun sebebi de afyonkeş olmasıdır. adam kelimenin tam anlamı ile kafayı çekip devleti boşvermiş. genelde "dindar" olduğu için ve "barışçıl mizaçlı" olduğu için onun döneminin sakin geçtiği söylenir. ders kitaplarında da "onun döneminde pek savaş olmamıştır ama oğlu yavuz sultan selim'e güçlü bir ordu ve dopdolu hazine bırakmıştır" falan yazar. ordu nasıl hazırsa artık kendi padişahını bile dinlemez hale gelmiş kimse siklemediği için.

    - bu afyonkeşlik konusu şah ismail - 1. selim mektuplaşmalarında da görülüyor hatta. şah ismail mektupların birinde 1. selim'in mektuplarının çok düşmanca olduğundan falan bahsediyor ve 1. selim'in de babası gibi afyon çektiğini ima ediyor. bi de mektubun yanında hediye olarak bol bol afyon gönderiyor. cevap olarak 1. selim de ordunla karşıma gel, gelemiyorsan çıkar zırhını bastonla gez falan diyip hediye olarak baston gönderiyor.

    - 2. bayezid tahttan ayrılacaktı da zaten oğlunu tahta çağırmıştı falan denilmiş, 2. bayezid'in öyle bir niyeti olduğu osmanlı kayıtlarında yer alıyor evet ama adamın 1. selim'e taht bırakmak gibi bir niyeti yok. 1. selim napıyor, ordu toplayıp babasına karşı savaşıyor. 2. bayezid ordusuyla 1. selim'in isyanını bastırıyor sonrasında da afyon çekip "darbe değil olsa olsa küçük bir kalkışmadır bu" demiştir belki de. ama yeniçeriler aynı fikirde değiller, keş padişahın seçtiği şehzade yerine kendi seçtikleri cengaver selim'i tahtta istiyorlar. sonra 2. bayezid şehzade ahmet ve şehzade korkut'u sırayla istanbul'a çağırıyor ama yeniçeriler birincisini komple tanımazken ikincisine saygı gösterip tahtta illa da 1. selim'i görmek istediklerini söylüyorlar. sonuç olarak 2. bayezid 1. selim'i devletin bekası için istanbul'a çağırmak durumunda kalıyor. darbe başarıya ulaşıyor.

    - 1. selim tahta çıktıktan sonra tabii ilk iş yerini garantilemek için şehzade korkut, şehzade ahmet ve onların çocuklarını ortadan kaldırıyor. normalde tahta çıkacak olan şehzade ahmet isyan ediyor, oğlunu ordunun başına koyuyor ama hem ordusu yeniliyor hem oğlu öldürülüyor. sonrasında kendi ordunun başına geçiyor, kendi de yenilip sonrasında öldürülüyor. diğer şehzadeler zaten önceden ölmüş, çocukları hayatta ama onları da 1. selim teker teker hallediyor. şehzade korkut'u mektup entrikalarıyla öldürüyor bu arada, devlet erkanı ağzından gibi mektuplar yazıyor şehzade korkut'a "gel de devletin başına geç biz sana destek olacaz" gibisinden, korkut da yumuşak konuşunca bu da isyancı ulen diyip onu da hallediyor. entrika demişken, 2. bayezid tahtı 1. selim'e bıraktıktan sonra dimetoka'ya(meriç nehri'nin az yunanistan tarafında) giderken yolda tekirdağ civarlarında ansızın rahatsızlanıp ölüyor. 1. selim'in cülus günü 23 mayıs, 2. bayezid'in ölüm günü 26 mayıs.

    - ayrıca bakın çok enteresan, 1. selim tahta çıkar çıkmaz şeyhülislam alevilerin öldürülmesinin vacip olduğunu, onların zaten müslüman olmadığını söyleyen fetva çıkarmıştır. sebebi neydi ki diye merak ediyor insan. sonrasında türkmen celal diye biri liderliğinde anadolu ayaklanıyor, 20.000-30.000 civarı ordu bile oluşturuyorlar. 20.000 falan o dönemlerde halk tarafından kurulmuş bir ordu için müthiş rakamlar. o dönemde kaç tane köy kasaba eder 20.000 kişi bi düşünün. neyse, bunlar savaşıyor ve yeniliyor. ama etkileri büyük olacak ki anadolu'da çıkan isyanlar artık celali isyanları olarak adlandırılıyor.

    - tabii yavuz sultan selim demişken alevi katliamlarından söz etmemek olmaz. fetvadan bahsettim. bu fetvanın ardından işler karışıyor, kimilerine göre toplamda 40.000 kadar alevi katlediliyor. 1. selim'in ordusuyla iran seferine giderken yolda kendisinin de alevi öldürdüğü biliniyor ama 40.000 tane öldürmüş olması o dönem için biraz zor bi ihtimal. yani anadolu'yu köy köy gezip kapı bucak alevi aramadıysa 40.000 gerçekten zor bir rakam. alevilik o dönemlerde türkler arasında baya yaygın ama sonrasında günümüze kadar uzanan bir alevi hor görme adeti başlıyor. tekrar söyleyeyim, 1. selim döneminde başlıyor alevi düşmanlığı.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap