135 entry daha
  • türk mizah sanatının en eski örneklerinden sayılan nasreddin hoca öykülerinin yüzyıllar öncesinden kalan ilk versiyonlarında, ana tema cinselliktir. nasreddin hoca üzerine çalışan araştırmacılar, ilk dönem öykülerindeki cinselliği halk düşünce ve felsefesinin gerçekçi ve sınırlama konmamış bir ürünü olarak niteliyorlar.

    bu şekilde öykülerin kaydedildiği ve 16. yüzyıldan kaldığı sanılan elyazmalarından biri, hollanda'nın groningen üniversitesi kitaplığı'nda (cod. gron. a g 8) saklanıyor. yazmada bulunan 75 öyküden bir kısmı, cinsellikle ilgili.metin ilk kez, k.r.f. burill tarafından bilimsel bir dergide, orijinal dili ve bugünün türkçesi'ne uyarlamasıyla birlikte yayınlanmıştı (archivum ottomanicum, tomus ıı, anno 1970).

    bu bilgi murat bardakçı'nın osmanlı'da seks adlı kitabında geçiyor. fıkralar ise namık kemal'e, neyzen tevfik'e rahmet okutacak cinsten. bir kaç örneği:

    nasreddin hoca, bir gün sivrihisar'da vaaz ederken demiş: "müslümanlar, bu sivrihisar'la karahisar'ın havası birmiş. dinleyenler, "neden?" demişler. hoca, cevap vermiş: "orada da sikimle taşağım beraberdi, gördüm ki burada da beraber.

    nasreddin hoca bir gün minareyi göstererek "şuna ne derler?" diye sormuş. halk, "şehrin siki" demiş. hoca demiş: "ona uygun götünüz var mı?

    nasreddin hoca'nın avratı bir gün boş evde amına bakmış demiş ki: "benim devletim ve saadetim am! senin yüzünden bunca saadetlere uğradım, kim bilir daha ne saadetlere uğrayacağım". derken, hoca tesadüfen işitmiş. görmüş ki, hal böyle. hemen dışarı çıkmış, sikini açmış, "beni türlü belalara uğratan hep sensin! daha kimbilir ne belalara uğratacaksın" diye ağlarken avratı içerden işitmiş, dışarı gelmiş. görmüş ki hoca sikini taşağını açıp durmaz, ağlar. "koca, n'oldun?" demiş. hoca da demiş ki: "behey amını siktiğim! ben senin amının düğününe gelmedim. sen benim sikimin yasına niçin gelirsin?" demiş..."

    nasreddin hoca'ya bir gün iki avrat gelmiş. birisi demiş: "efendi, biz ikimiz bir çanağa bir karanlık yerde işedik. birimizden sidik, birimizden şirligun (susam yağı) geldi. hangimizin sidik, hangimizin susam yağı, bilmiyoruz" demiş. hoca da demiş ki: "o kolay... gelin, ikinizin de götüne basayım, hanginizden ki küspe çıkar, yağ onundur...
92 entry daha
hesabın var mı? giriş yap