3 entry daha
  • devlet-i ali'nin bekasi icin uygun hatta gerekli gormustur padisahimiz, efendimiz sultan mehmed.
    lakin ne denli aci bir eylem oldugu asagidaki satirlarda canli bir sekilde resmolunmustur. ki bu oldurulen cocuklarin sunnet senlikleri icin ciltler dolusu kitaplar yazilmisti.

    hazindir, acidir, devletine de bekasina da lanet olsundur.

    asagidaki metin iii. murad'in vefatini muteakip, iii. mehmed'in culusu ve ardindan da kardeslerinin ne sekilde oldurulduklerini resmeder. tarih-i selaniki'den aynen naklen:

    " yevmü’s-sebt fi 17 cumadelula sene 1003.

    bugun yine seherden erkan-ı devlet* ü saadet ile vüzera-i izam* ve ulema-i kiram* ve meşayıh-ı enam* dahi maan divan-ı mualla’ya hazır olup, cümlesi mücevvezesiz* libas-ı matem-puşide*, yerli yerinde mukim u mutehayyir ve muntazır turup karar eylediler.

    ve mukaddema on dokuz nefer şehzadeler içün serviden tabutlar

    ihzar olunup ve cenazelerine lazım olan esbab-ı mühimme* hazır u amade oldukda içeride dilsiz ve dinsiz, feryad u figanların işitmez* üzerlerine musallat olup, maslahatların bitirüp*, meyyitlerin* gassallar gasl eyleyüp tekfin oldukdan* sonra tabutların mücevvezler ve sorguçlar ile müzeyyen ü mükemmel idüp, her tabutı dörder baltacı ve kapucı katar idüp, kapu oglanları ile iç agaları bab-ı saadet’ten çıkardılar.

    erkan-ı devlet ammeten kalkup karşı varup, cenazeleri matbah-ı amire kapusı önünden helva-hane kapusına gelince tahta-bend musallalar üzerine dizildi.

    ve birer birer şeyhülislam bostan-zade efendi namazların kılup cümle erkan-ı devlet iktida eyledi.

    badehu masumlar musibetünün ah u naleleri dudı asumana çıkdı. bu ateş ile yanmadık ciğer kalmadı.
    dideler giryan ve diller büryan cenazelerin getirüp babalarınun ayağı ucuna defn idüp intizam verdiler.

    selanikli mustafa efendi, tarih-i selaniki, c. ii, s. 242a-242b
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap