4 entry daha
  • ingiltere'de diger derbilere göre daha farklı bir yere sahip olan rekabet.

    iki manchester takımından manchester united'in 15 manchester city'nin 2 $ampiyonlugu vardır, iki ezeli rakip londra takımından arsenal'in 13 $ampiyonluguna kar$ıda tottenham hotspur'un 2 $ampiyonlugu vardır. oysaki bu iki ezeli rakipten liverpool'un 18 everton'un da 9 $ampiyonlugu var, ve bu iki takımında 15 seneden beri $ampiyon olamadıgını dü$ünürsek diger takımlarla tarihleri anlamında ciddi bir ba$arı farkı oldugunu görürürüz.

    everton fc aslen 1878 yılında kurulmu$tur. 1892'ye kadar kulup sorunsuz giderken john houlding isimli bir zenginin diger yöneticilerle anla$mazlıga dü$mesi liverpool'un kurulu$una neden olmu$. bu john efendi öyle zenginmi$, öyle güclüymü$ ki tüm maddi destegini everton'dan cekmi$ ve takımı anfield road'dan kovmu$. akabinde everton athletic isimli bir takım kurmu$. ama ingilizler aynı isimli iki kulup olamayacagı gerekcesiyle buna izin vermemi$ler ve kulup liverpool adını almı$ ve uzun süre de alt kümelerde oynamı$.

    iki takımında aralarındaki maclar cok ceki$meli gecmektedir, asla bir takım digerine büyük bir üstünlük saglayamamı$, anfield road'da liverpool üstünlügü varken goodison park'da everton üstünlügü vardır.

    you will never walk liverpool'un avrupa'da fırtınalar estirdigi dönemden kalma olarak oldukca fazla bilinir, everton ambleminin altında da ''only the best is good enough'' un latincesi yazar -ki en az you will never walk kadar güzeldir.

    avrupa'da ise liverpool'un bariz bir üstünlügü vardır. liverpool 1973-1976 ve 2001'de uefa kupasını, 1977-78-81 ve 1984'de de avrupa $ampiyon kulupler kupasını kazanmı$tır. everton ise sadece 84-85'de kupa galipleri kupasını kazanmı$tır. ancak burada bi parantez acmak lazımdırki everton o senelerde cok güclenmi$ti ve liverpool'un üst üste ba$arılar kazanan kadrosunu 13 puan geride bırakarak $ampiyon olmu$tu. 1985 heysel faciasından dolayı ingiliz kuluplerine gelen ceza olmasaydı everton muhtemelen 1-2 kupa daha koyabilirdi müzesine.

    dünya derbilerinde adı cok fazla üstlere yazılmasa bile everton - liverpool rekabeti en önemlilerinin ba$ında gelecek her zaman.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap