22 entry daha
  • 2017'ye girmemizle birlikte 10. yılını dolduran efsane telefon. ayrıca xenon flaşa sahip ilk akıllı telefondur. normalde xenon flaşa sahip ilk telefon sony ericsson k790i ama temel telefon bkz* yani akıllı telefon bkz* olmaması sebebiyle işlevsellik noktasında pek bir numarası yoktu. n82 ise o zamanın en gelişmiş sistemi olan symbian işletim sistemiyle geliyordu. carl zeiss lensli 5 mp xenon flaşlı kamerası, 640*480@30fps video kaydı, wi-fi ve gps özelliklerinin bir arada harmanlandığı bir multimedya canavarıydı. bulunduğu yıla göre her şeyin eksiksiz olduğu all in one model diyebiliriz. o zaman için n82 kadar dolu bir telefon yoktu. hangi modele bakarsanız bakın kiminin ram miktarı kiminin fotoğraf kalitesi kiminin video kalitesi düşüktü ya da işletim sistemi olmuyordu. n82 bu bağlamda tüm özellikleri eksiksiz olarak barındıran bir modeldi. kendisinden sonra çıkmış olan nokia n79, nokia n86, nokia n96 ve nokia n97 gibi modellerden daha hızlıydı. çünkü onlardan farklı olarak içinde 3d grafik çipi powervr mbx barındırması sayesinde donanımsal hızlandırma özelliğine sahipti. bunun yanında diğer modellerdeki arm 11 işlemcileri daha verimli ama tek bir merkezi yapıya sahip olduğu için birden fazla uygulama kullanımında bkz* yavaşlamaya sebep oluyordu ama n82'deki arm 11 çift işlemcili yapıdaydı ve ayrı işlemler için birden fazla iş gücü merkezine sahip olması sebebiyle iş yükü dengelendiğinden dolayı performans kaybını minimum seviyede tutarak birden fazla işi eş zamanlı olarak yapabilme konusunda diğerlerinden daha hızlı bir tepki süresi vardı. tabi bunların yanında o modellerde de 128 mb ram olmasına rağmen kullanıcıya genelde en fazla 60-70 mb civarında boş alan kalırken n82'de yaklaşık boş alan 90 mb civarındaydı. bu sebeple ram tıkanması n82'de çok nadir olan bir şeydir. maxicep gibi forumlarda ram temizleyici uygulamalar görürdüm ama n82 kullandığım için böyle uygulamalara hiç ihtiyacım olmadı. ayrıca n82 nokia'nın modern donanımla donanım özelliklerinden kısmadan çıkardığı son symbian cihazdı. çünkü kendisinden sonra çıkan nokia n8 ve nokia 808 pureview gibi modellerin çıktığı zamanda en yüksek donanımlar cortex-a8 ve cortex-a9 gibi işlemcilerdi ama bu modeller n82 ile aynı mimariye sahip arm 11 işlemci ile çıkmışlardır. 2007'de ise arm 11 şimdiki zamanın snapdragon 835'i, samsung'un exynos 8895'i ya da apple'ın a11'i gibi bir şeydi. donanım özelliklerinden bahsedecek olursak:

    arm1136@332 mhz dual-cpu + powervr mbx@200 mhz gpu + 128 mb sdram + c64x dsp@220 mhz ses işlemcisiyle zamanının en güçlü donanımdaki telefonlarından biriydi.

    sensör boyutu itibariyle günümüzde bazı modellerde daha büyük sensörler kullanılsa da hâlâ çoğu amiral gemiden daha büyük sensöre sahiptir. 1/2.5" sensör boyutu ile s8 ve s7 ile aynı sensör boyutuna sahiptir. iphone 7 ve lg g6'da 1/3" kullanıldığını hesaba katarsak onlardan daha büyük bir sensöre sahip olduğunu görüyoruz. ayrıca günümüzde çoğu telefonun piksel boyutları 1.5 µm altında. s8 1.4 µm, g6 1.12 µm, 6s 1.22 µm piksel boyutuna sahip. n82 ise 2.2 µm boyutunda ve günümüz telefonlarına göre devasa diyebileceğimiz piksellere sahip.

    üç buçuk yıl kullandım. şimdiki telefonların yanında çok basit kalsa da bulunduğu zaman diliminde sahip olduğu özelliklerle tüm zamanların en iyi ve gelişmiş yapıdaki tuşlu telefonu diyebiliriz.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap