11 entry daha
  • bir rehber öğretmen/psikolojik danışman neden nöbet tutmamalı diye sorulmuş.
    bir öğrenci bir sorunu olduğunda, bir şey danışmak istediğinde rehber öğretmenin yanına ne zaman gidebilir? teneffüste, öyle değil mi?

    peki sen teneffüste odanda olmak yerine nöbet tutarsan ne olur?

    o çocuk sana sorununu, problemini anlatamaz. belki cinsel istismar gibi çok ciddi bir problemini seninle paylaşmak isteyecek. artik birine anlatmalıyım diye düşündü. kararını verdi. hadi gideyim yanına dedi. oda kilitli. herkes içinde de anlatamaz. belki o günün devamında yine cinsel istismara maruz kalacak.
    çocuk intihar düşünüyor ya da çocuk babasından dayak yiyor ya da yarın bir sınava girecek çok kaygılı. belki de ufak da olsa bir problemi var. örnekleri arttirabiliriz.
    çocuğun bize ulaşması engellenirse, müdahale edemeyiz.

    ayrıca bir kişiye psikolojik danışma yapılacaksa, danışmayı yapan kişi sürekli görülen kişilerden farklı olmalı. demek istedigim şu ki, bir teneffüs önce "evladım gir sınıfa" diye bağıran kişiye, öğrenci derdini problemini anlatirken ister istemez çekinir, korkar. psikolojik danışma ilişkisi kurulurken en önemli aşama ilişkinin ilk kurulduğu zamandır. koşulsuz kabul, saygı ilkeleri doğrultusunda güven ilişkisi gelişir. çocuk, "ben ona derdimi anlatabilirim. ben böyle düşünüyorum diye bana kızmaz" diyebilmelidir. ama ben öğrenciye bir teneffüs önce sınıfa girmiyor diye kızarsam, onun için otorite konumunda olurum. bu da güven ilişkisi kurmamı zorlaştırır.
98 entry daha
hesabın var mı? giriş yap