• karakter sınırlaması sebebiyle başlık anlam bakımından zayıf kalmış olsa da anlatılmak istenen; türkiye 'de skandal niteliği taşıyan olaylar sonrasında hesap verme mekanizmasının ortadan kalkmasıdır.

    aklımdan hiç çıkmaz körfez köprüsü yapımında halat koptuğu için intihar eden japon mühendis. adam hatası olduğunu düşündüğü mesleki bir konu için canına kıymıştı. ınanılır gibi değildi bizler için.

    şimdi bakıyoruz, askerler zehirleniyor, fakültelerde öğrenciler yaralanıyor,insan hakları ihlalleri tavan yapmış, sektör ne olursa olsun ihmal sonucu oluşan ölümlü iş kazaları almış başını gitmiş, siyasi arena konusunda cümle kurmaya bile gerek görmüyorum. ne hesap veren var ne bedel ödeyen. nasıl bir ülke olduk biz?

    o japon mühendis canına kıymıştı.. takdir edeceğiniz üzere biz bu tür olaylara pek aşina değiliz. istisnalar muhakkak mevcut, ancak en basit örneği ile; başarılı olmayan ve buna binaen istifa eden siyaset adamı - yönetici pek bilmeyiz. biz daha çok doğal afet, fıtrat, kader, ilahi takdir biliriz. istifa eden zaten olmaz, velev ki konu yargıya taşındı, biz takipsizlik kararı biliriz.

    ana konuyla bağlantılı olarak tarihten alışık olmadığımız örnekler verirsek;

    * japonbaşbakan hitoshi ashida, 1948'de iki bakanının showa electric şirketinden rüşvet aldığı iddiaları üzerine istifa etti. 10 yıl sonra aklandı.

    * japon başbakan sosuke uno, bir geyşanın parasını yeterince ödemediği iddialarına karşılık istifa etti.istifa etmesinin asıl nedeni aklahsızca bir iş yaptığını düşünmesinden çok, sorumsuz biri olarak damgalandığını düşünmesiydi. (1989)

    * japonya’nın kobe kentinde, ocak 1995’te meydana gelen depremin ardından şehrin imarını, söz verdiği tarihte gerçekleştiremeyen belediye başkanı takumi ogava intihar eder.

    * japonya tarım, orman ve su işleri bakanlığı’nın 2005 ofis giderlerinin 48.000 dolar olması japon medyasının merceklerini bakanlığa yöneltmesine neden oldu.bakan toshikatsu matsuoka, paranın bakanlıkta musluk suyu yerine arıtılmış su içilmesinden doğan masraflar için harcandığını söyledi.mayıs 2007'de, parlamento’nun sorgusuna saatler kala, kendini asarak intihar etti.

    * intihar eden yeni tarım bakanının yerine geçen norihiko akagi, ofis giderlerinin çok olması yönünde eleştiri alıp faturaları beyan edemeyince 1 ağustos 2007'de görevinden istifa etti.

    * japon tarım bakanı takehiko endo, göreve geldikten 8 gün sonra, yasal olmayan şekilde 1999 yılında edindiği 9900 dolar açığa çıkınca istifa etti. (2007)

    * japon başbakan yukio hatoyama, okinawa’daki amerikan üssünün taşınması vaadini yerine getirememesi ve partinin önemli isimlerinden ıchiro ozawa'nın yolsuzluk skandalına karışmasını gerekçe göstererek istifa etti. (2010)

    * japonya dış işleri bakanı seiji maehara, yasal olmayan 3000 dolar tutarında bağış aldığı iddiaları üzerine istifa etti.

    * başbakan naoto kan, mart 2011'deki büyük japonya depremi ve deprem nedeniyle oluşan nükleer sızıntı krizlerini iyi yönetemediği eleştirileri üzerine istifa etti.

    * tokyo valisi naoki ınose, özel bir hastaneden 480.000 dolar rüşvet aldığı iddiaları üzerine "şüpheleri gidermek için çok çalıştım ama anlatamadım. olimpiyat hazırlıklarına zarar vermemek için istifa ediyorum." dedi ve istifa etti.

    * kuroda kiyotaka, japonya’nın meiji restorasyonu dönemi’nde büyük rolü olan 2. başbakanı, 1850’lerde avrupa’yla imzaladığı eşitsiz anlaşmalar yüzünden 1889’da istifa etti.

    * ingiltere'de, 2002’de meydana gelen tren kazasında 7 kişi yaşamını yitirmesine ilişkin soruşturma sonucunda, trenin geçtiği köprünün hatalı inşa edildiği saptanınca, ulaştırma bakanı stepnen byers istifa etti.

    * sırbistan-karadağ’da 2006 yılında meydana gelen kazada 44 kişi yaşamını yitirir. ulaştırma bakanı bakan andrija lompar, kazanın sorumluluğunu aldığını açıklayarak istifa eder.

    * çin’de, 1986 yılında 2 yük treni çarpışır ve 1 kişi ölür. kazanın kavşak noktasındaki sinyalizasyon sisteminin çalışmaması nedeniyle olduğu saptanınca, demiryolları bakanı ding guangen istifa eder.

    * tayvan’da, çalışma bakanı chen chu, işçilerin bir metro inşaatındaki kötü çalışma koşullarını protesto etmek için düzenlediği gösterinin sorumluluğunu üzerine alarak, 2005’te istifa eder. dikkat edin lütfen, ortada kaza ya da ölü yok.

    * 2009’da, makedonya’nın ohri gölü’nde, aşırı yükleme nedeniyle meydana gelen gemi kazasında 18 kişi ölür. ulaştırma bakanı istifa eder.

    * 2009’da, tayvan’da etkili olan tayfunda 750 kişi ölür. tayfunun vuracağı belli olduğu halde, yeterli önlemleri almayan başbakan liu çao şiuan istifa eder.

    * pasifik okyanusu’ndaki ada ülkesi tonga’da, 2009’da bir feribot batar. olayda 93 kişi ölür. tonga ulaştırma bakanı karalus, “demokrasi sorumluluklarını bilmektir” diyerek istifa eder.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap