155 entry daha
  • eğer ülke sınırın cetvelle çizilmiş gibiyse bilin ki orada ingilizler vardır. şu anki arap coğrafyasına bakıyorum ve arapların nasıl bir göteleklikle bize ihanet ettiğini net görüyorum. bunlara yollanan 25 peygamber bile baş edememişken hala arap yalakalığı nedir arkadaş?

    emir faysal'ın 11 ağustos 1919 günlü mektubu: "bütün müslümanların gözleri ingiltere'ye dikilmiştir. türk-müslüman imparatorluğu'nun yıkılmasında asıl kuvvet olan araplar, şimdi ödüllerinin ne olacağını bilmek istiyorlar." (erol ulubelen, ingiliz gizli belgelerinde türkiye, s.118)

    mekke emiri hüseyin, 11 mart 1917'de bağdat'ı ele geçiren general mod'a, "bağdat'ı turanilerden(türklerden) kurtardığı için allah'a şükrettiğini, ingilizlerin başarılarına duacı olduğunu" bildirecektir. (fahri belen, 20. yüzyılda osmanlı devleti, s.303-304)

    lawrens'in altınla satın aldığı, derleyip toparladığı araplar, bütün yarımadada osmanlı askerlerini ve teşkilât-ı mahsusa ajanlarını tek tek avlarlar. bu toplu katliamlar, zaman zaman lawrens'de bile tiksinti duygusuna yol açar. (tuncay özkan: bir gizli servisin tarihi, 1997:44-45)

    kitaplarda, belgelerde, gözlemlerden en çok yemen'de yitirdiğimiz türk asker sayısını aradım. farklı rakamlar çıktı ortaya. üzerinde birleşilen rakam 300 bin! bir ansiklopedideki not ise kaybın büyüklüğünü anlatmak için rakamı gereksiz kılıyordu: tarih, yemende ölen türklerin sayısını bilmiyor, öğrenmekten de ürküyor! (mustafa balbay, türkler mezarlığı yemen, istanbul, 2005)

    filistin bayrağı, ilk olarak şerif hüseyin tarafından 1916'daki osmanlı devleti'ne karşı yapılan arap ayaklanmasının sembolü olarak tasarlandı. kaynak: wikipedia

    hicaz-yemen cephesi

    arap ayaklanması

    medine müdafaası

    türk askerine mehmetçik adı, medine müdafasında verilmiştir.

    (bkz: arabistanlı lawrence)

    (bkz: mısır'da 15 bin mehmetçiğin kör edilmesi)
298 entry daha
hesabın var mı? giriş yap