80 entry daha
  • dukkanin gorulur bir yerinde duran vergi levhasinda matrahsiz yaziyorsa, isletme gelir veya kurumlar vergisi vermiyordur. bu kadar net.

    kdv oduyordur fatura kesiyorsa onda sikinti yok, cunku kdv'yi musteriden tahsil eder ve oder. katlandigi masraflarin kdv'sini duserek* oder hem de.

    bu yuzden kdv konusuna takilanlar olmus, "vergi veriyorum ben ya" diye isyanlar edilmis. kardesim sen tahsilatcisin, mukellef degilsin. kdv'nin mukellefi nihayi kullanicidir. daha kolay vergi toplama icin de vergi mantigina ters bir sekilde "mukellef" yer degistirilmistir kdv mekanizmasinda. ayrica devletin bir kiyagi olarak da o parayi 23 gun nemalama sansin olmustur.

    isin ozu kucuk esnaf "genelde" gelir vergisi odemez, bir suru yolu vardir bunun ve denetim mekanizmasi buyuk balik pesinde kosmak yerine kucuk balik pesinde kosmadigindan bu yollarin kullanilmasini caydiran alternatif mekanizma da gelistirememistir. arada bi vergi affi falan derken denetlememe karsiligi aldigi "yasal rusvet"le acigi kapatmaya calisir*

    gelir vergisi veren iki tip vardir: yapcak kacircak en ufak bir seyi olmayan bordrolular ve hep gozunun de olan, bilinen, denetimi her dakika ensesinde hisseden cok buyuk holding/sirketler*****

    not: bir de soyle bir durum var; anasini satayim herkes her seyin uzmani, herkes her seyi biliyor. ne ahkam kesmeler esmeler gurlemeler. biliyorsan bir seyi o zaman yaz amkun diye diye tokatlamak geliyor icimden bazi tipleri.
110 entry daha
hesabın var mı? giriş yap