6 entry daha
  • koroner arterlerin sertleşme ve daralması ile belirgin kalp hastalığıdır.
    koroner arter hastalığında, koroner arterlerin iç tabakasında yaygın yağ plakları oluşmuştur.
    damar geçidindeki daralma nedeniyle kalp kaslarına yeterli kan gidemez; bu nedenle kalp kas hücreleri gerekli oksijeni temin edemez.

    koroner arter hastalığı tanısı konan hastalar için 3 tedavi yöntemi kullanılıyor:

    ilaç tedavisi:
    koroner damar sisteminde kalp krizi riski doğuracak kadar ciddi bir darlık bulunmayan ya da damar yapısı çok kötü olup ameliyata elverişli olmayan hastalarda tıbbi tedaviler uygulanıyor.
    bu tedavi grubu içinde aspirin bulunuyor, ayrıca hastanın tansiyon ve kolesterol ilaçları düzenleniyor.

    koroner anjiyoplasti ve stent uygulamaları:
    kalp damarlarındaki darlıkların cerrahi olmayan bir yol ile açılması (balonla damar açılması) işlemine koroner anjiyoplasti adı veriliyor.

    kasık atardamarından girilerek, kılavuz tel aracılığıyla darlığın olduğu bölgeye kaydırılan ve dışarıdan basınçla şişirilen balonun yardımıyla tıkalı damar açılıyor.

    bazı durumlarda ise, bu balon üzerine önceden yerleştirilmiş bir metal kafes (stent) içinde kalıcı olarak bırakılarak, damarın yeniden daralma ihtimali azaltılıyor.

    bypass cerrahisi:
    tıkalı olan damarın sağlıklı bir damarla değiştirilmesine bypass deniyor.
    bypass yapmak için kullanılacak olan damar (greft);
    göğüs, kol ya da bacaktan alınarak tıkalı koroner artere bağlanıyor.

    koroner arter hastalığı olan hastalarda bu rahatsızlığa ek olarak:
    mitral kapağı (bkz: mitral kapak) besleyen damarların yeterince kan alamaması sonucu bu kapaklarda da yetersizlik oluşabiliyor.

    genellikle koroner bypass ameliyatıyla beraber kapaklara da müdahale etmek gerekiyor.
    ikinci olarak görülen dejeneratif kapak hastalıkları ise, yaşlanmayla birlikte fonksiyonların bozulmasıyla meydana geliyor.

    başlayan bu dejenerasyona bağlı olarak da yetersizlik veya kapak darlıkları oluşuyor. dejeneratif kapak rahatsızlığında bu kapağın tamiri, birinci tedavi seçeneği oluyor.
    ancak kapak rahatsızlıkları genelde yaşlı kişilerde meydana geldiği için bu hastalara bioprotez adı verilen yapay kalp kapakları takılıyor. aynı zamanda mekanik kapaklar da tercih edilebiliyor.
    aort darlıklarında ileri yaşta olduğu için açık ameliyat yapılamayan hastalarda tavi denilen kasık arterinden girilerek kapak takılabiliyor.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap