5 entry daha
  • bir kısmı psikolojik şemalarla ilgili olabilir.

    şemalar çocuklukta oluşan bilişsel örüntülerdir. bilindik ve tanıdıktırlar. bilinçaltında yaşamak için savaş verirler. bu yüzden çocuklukta yaşanan travmatik durumları yetişkinlikte de yaratırsınız, çünkü konfor alanınız orasıdır. alkolik/sosyopat babanın kızının aynı karakterde bir adamla beraber olması gibi... normalde dışardan bakan insan için bu çok çok mantıksız görünür değil mi? bu baba kızını üzmüştür ve normalde tam tersi bir karakterde birisini bulmasını beklersiniz. ne yazık ki çoğunlukla böyle olmaz... eminim çevrenizde de pek çok benzer örneği vardır ve sebebi de bu şemalardır.

    mesela terk edilme şemanız var ve çok ilgili bir sevgiliniz var diyelim. sizi mutlu etmek için elinden geleni yapıyor ve görünürde mutlusunuz.

    ama bilinçaltınızda şemanız bu durumdan memnun değil ve sizi dürtüyor. "yolunda olmayan bir şeyler var" diyor. mutlu olduğunuz için mutsuz hissediyorsunuz. saçma geliyor ama tam da böyle... yaşanan bilişsel çelişki aynı anda hem mutlu, hem mutsuz hissetmenize sebep oluyor.

    şema bilinçaltınızdan size şu mesajı gönderiyor; "git ve beni yaşatacak, sana tam bağlılık göstermeyecek birini bul"

    çünkü bu şema sizin terk edilme kaygınızla beslenebilir ve beslenemediği için içten içe bir huzursuzluk ve mutsuzluk hissediyorsunuz. alışmadığınız bu güven duygusu konfor alanınızın dışında kaldığınızı hissettiriyor ve farkında bile olmadan, o kaygılı hissettiğiniz bilindik alana dönmek istiyorsunuz.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap