15 entry daha
  • her cümlesi defalarca okunası cengiz aytmatov romanı.

    --- spoiler ---

    "peşin hüküm verilmişti. iddianın özü, suçun tartışmasız kanıtı sayılıyordu."

    "kazakistan eyaletinde güvenlik işlerinde çalışan birinci sınıf bir askeri sorgu yargıcı olan tansıkbayev'in hayalinde yarattığı bir davanın sanığı olarak abutalip kuttubayev bu vagona bindirilmişti"

    “devletin çıkarlarından daha önemli ne olabilirdi? bazıları insan hayatının önemli olduğunu sanıyorlardı.. ne laf ya! devlet bir sobadır ve yakıtı da yalnız insandır. yakılacak insan olmazsa soba söner. sönen, yanmayan sobanın da hiçbir yararı yoktur. ama öte yandan bu insanlar devlet olmadan yaşayamazlar: sobayı tutuşturan, yakan onlardır. sobayı yanar tutmakla görevli olanlar da ona yakıt temin etmeliydiler. her şey buna bağlı.”

    "tansıkbayev ve tutuklusu da aynı vagonda (her biri kendi rolünde) işçi sınıfının davasına katkıda bulunuyorlardı. dava, yeni ideolojik düşmanları ortaya çıkarmaktı. bu düşmanlar olmasa sosyalizm de düşünülemezdi, çünkü onlar olmayınca sosyalizm dağılır, çöker, kitlelerin bilincinde kuruyup giderdi. işte bunun için her zaman savaş verilecek, maskesi düşürülecek, yok edilecek biri olmalıydı..."

    --- spoiler ---
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap