909 entry daha
  • cok ovduk falan ama kotu yanlari yok degildir. en buyuk sorunu da bu ulkenin asosyallik ve depresyondur, insan iliskileri cildirtir insanlari. insanlar hakli bu ulkede depresyona girmekte. mesele sadece hava degil, isvecliler kadar icine kapanik ve herkese ayni konusan samimiyetten uzak insanlar bulmak zordur dunyada, yarrak gibi bir kulturleri oldugunu dusunuyorum. herkese guler yuzlu ve dostca yaklasan bu insanlar asla sizi o kisisel balonlarinin icine dahil etmez, zaten siz de kimseyi kendi baloncugunuzun icine almazsiniz bu duruma alisinca. dunyada belki en fazla yalniz yasayan insan oranina sahip ulkeden bahsediyoruz. zamanla yalnizlik oyle boyutlara ulasir ki delirmeye baslarsiniz ama yine de uygun davranmak zorundasinizdir insanlara. biri size nasil oldugunuzu sorarsa o kisiye iyiyim sen nasilsindan daha farkli bir cevap vermek secenekler arasinda yoktur. olur da birisine bok gibi hissediyorum veya cok kotuyum dediniz, o an hakkaten sictiniz, dislanirsiniz veya uzak dururlar sizden en iyi ihtimalle. aslinda herkes bombok hissediyor ama bunu disa vurani yanlarinda istemiyorlar.

    istisnalari saymazsak aile kavrami yok denecek kadar azdir ve sadece noelde bir araya geldiginiz uzaktan tanidik gibi davranilan toplantilardir. hasta oldugunuzda veya kotu bir gununuzde yaninizda gercekten bulunacak kimse olmaz, bunu da aslinda devletin vatandas odakli olmasina baglayabiliriz cunku her derdinize sistem kosuyor insanlar yerine.

    bir ornek vermek gerekirse bir arkadasim kalp ameliyati oldu gecen yil, olum riski olan bir ameliyat olmasina ragmen annesi aramadi bile, babasi ise ameliyattan bir gun once ziyaret etti 2 saat gitti. adamin yaninda durdum, arkadas nihayetinde eleman ailesinden gormedigi ilgiyi benden gordu ve buna cok sasirdi bunun cok olmayacak bir durum oldugunu falan soyledi. kendimi ovmek icin yazmiyorum bunu, genel gecer her turk insani boyledir sonucta, arkadasinizin zor gununde yaninda olursunuz.

    o kadar zevksiz ve fazla seviyeli(ya da resmi) bir insan iliskileri vardir ki, yardim olsun diye posetini tasidiginiz yasli kisi size para vermeyi teklif eder. bir arkadasinla kahve icersin mesela, hemen kahve sonrasi "sana parasini swish'ten gondereyim" diye teklif ederler. bizde bunu bir arkadasin soylediginde alacagin cevap "sacma sapan konusma la" olur, insan buna kizar bizim kulturumuzde.

    tek kendileri olabildikleri zamanlar cuma geceleri sacma sapan ev partileridir ama o zaman da kimse ayik degildir zaten. o nedenle bu kismi saymaya gerek duymuyorum. gercekten aptal saptal 15 yasinda cocuklarin hoslandigi tipte partilerdir ve bunu 40 yasinda kelli felli insanlar bile yaparlar. zaten bu ulkede yasayan bir 25-30 yasi ustu turk gorecek ki tum swedeler icinde bir dayaklik ergen barindiriyor. o formal sifatin altinda 15 yasinda suicidal bir emo ergen var ve bunu icmedikleri her dakika gizliyorlar. yani icince de cekilmez oluyorlar.

    anne baba sadece uzaktan arkadas, kardesini noelden noele goruyorsun, amca dayi yegen falan oyle kavramlar pek yok varsa da dedigim gibi uzaktan arkadas. sevgilin varsa eh neyse ama yoksa boku yedin, yalnizliktan oleceksin demektir bu. ha bu ulkede seks partneri bulmak sorun degil, cuma geceleri herkes sarhos ve vurusacak birini arar ama sevgili bulmak buyuk mesele bunu da belirteyim. cunku o ilk temas dunyanin en zor seyi.

    ozetlemek gerekirse herkes yalandan samimi gorunmeye calisan kaskati kalpli insanlar ama bir o kadar da ic dunyalarinda depresif ve kirilganlar. herkes icerden ciglik atiyor hayatinda ama sokakta herkes birbirine guleryuzlu ve kibar. bunu yaparlarken de herkese ne kadar duygusuz ve guclu olduklari alt mesajini veriyorlar cunku zayif gorunmekten de cekiniyorlar.

    soguk, karanlik, karli ama vicik vicik, ruzgarli ve zengin memeleket. evet paraya para demiyorlar. gunde 18 saat pc basinda oturan birisiyseniz cok seversiniz isvec'i, gecim derdiniz yok cunku. ama yasamak gercekten basli basina mesele. bizdeki gibi dustugun zaman elinden tutan bir aile veya cevre yoktur. sistem sizi ayakta tutmaya calisir, sistem her seydir ama sistemin de duygusal bag kurma gibi bir fonksiyonu yoktur.
1512 entry daha
hesabın var mı? giriş yap