5 entry daha
  • wachowski biraderlerin anime, manga hastası olmalarından kaynaklanan bir eğilimle filmlerine koydukları tekniktir. matrix de yakalanmak istenen anime estetiği çekimlerde kendini bir hayli ortaya koymaktadır. animelerde zamanın donması, çizimin getirdiği kolaylık yüzünden sonuna kadar kullanılabilmektedir. misal kahraman havaya zıplar, arkasından hızla geçen çizgiler yardımıyla sanki uçuyormuş gibi algılanır, ama aynı anda zaman donmuştur. karakter hareketsizdir, ama yinede devinmektedir. bu teknik animelerde çok kullanılır. wachowskiler de buradan hareket ettiler zaten.

    ayrıca bu teknik ilk olarak matrix de kullanılmamıştır. deep forestin madazulu klibinde matrixden önce bu efekt kullanılmıştı ve ben epey bir süre kafayı sıyırmıştım bu efektin nasıl yapılabileceği üzerine. en sonunda tek yontemin bir çok kameranın yanyana dizilip aynı anda çekilen fotoğrafların arka arkaya oynatılmasıyla olabileceği sonucuna varmıştım ki, sonradan bunun böyle olduğunu da görüp çocuklar gibi şenlenmiş idim.

    ama yine de fikir olarak bunu ilk kullanan dune serisiyle yarmış frank herbert abimizdir. beşinci kitap dune un kafirlerinde` :heretics of dunebaşarmiles teg` gördüğü bir işkenceden sonra süpersonik bir hız kazanmış ve rakiplerini tepelerken bu özelliğini kullanmıştır. kitaptaki anlatım bullet time ile birebir benzerlik taşır. miles o kadar büyük hızla hareket etmektedir ki, kendisine normal gelen zamanlamayla devinirken rakipleri sanki zaman durmuş gibi donmuş gibi görünmektedirler. böylece bullet time efektini fikir olarak da olsa romanında ilk kullanan frank herbert abimizdir, toprağı bol olsun.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap