4 entry daha
  • asteroid madenciliği şirketi. başında lewicki var. lewicki bu işin mutfağından gelmiş. birikimi konusunda şüphemiz yok. google'dan page ve schmit şirketin yatırımcıları arasında. şu anda uzayda bir asteroidde su arama ve çıkarmaya en yakın şirket. 2020'lerden itibaren fiilen çıkarmaya başlayacaklar. şu an harıl harıl hazırlıklar devam ediyor. şirket, ana işine finansman sağlamak için bazı uydu projeleri de üstleniyor.

    temelde 3 ürünü var. biri propellant. asteroide gidip ilk önce su olup olmadığını tespit edecek varsa suyu çıkaracak. sonra oksijen ve karbonu ayrıştırıp uzay gemileri için bir itici güç, yakıt oluşturacak. yani asteroid uzaydaki benzin istasyonu olacak. örneğin marsa ya da başka gezegene giden ya da gelen nasa'nın uzay gemisi o asteroidde yakıt ikmali yapacak. böylece insanoğlu bu yakıt ikmalleriyle uzayın daha da derinlerine gidebilecek. uzayda su sadece yakıt için değil. içmek için, nefes almak için, bitki yetiştirmek için, hatta uzay radyasyonundan korunmak için önemli. bu da ikinci ürünü oluyor; yani uzayda yaşam desteği. bu kadar suyu buradan götürmek ise şu an imkansıza yakın. malum, yerçekimi. mesela uluslararası uzay istasyonuna astronotlar içsin diye bir litre su götürmenin maliyeti 10 bin dolar. kısaca bu şirket her bir asteroidi öncelikle günümüzün benzin istasyonu haline çevirmek istiyor.

    üçüncü ürünü ise asteroiddeki madenler. ancak bu uzun vadeli plan. şu an kamuoyu işin bu boyutu üzerinde dursa da asteroid şirketleri su üzerinde yoğunlaşıyorlar. birçok maden var asteroidlerde. bir fizikçi, dünyanın ilk trilyoner iş adamı buradan o madeni getiren olabilir dedi. ancak şu atlanıyor. mesela diamond var asteroidlerde. bir asteroiddeki miktarı dünyadaki toplam miktarından fazla. onu getirdiğinde malın talep elastikiyeti düşecek. hadi düşmedi ( ki imkanı yok) piyasa fiyatına satabilirsin en fazla o da maliyetini kurtarmaz. ama asteroid şirketleri daha çok yerçekimi nedenlyle onu dünyaya nasıl indirebileceklerini düşünüyorlar. bu nedenle uzun vadeli bir ürün bu. tabi buradaki metallere aslında uzayda kolonileşme için önem veriliyor. orada yaşamak için kerpiç duvarla ev öremeyeceğine göre bu metalleri kulanmak zorundasın.

    yatırımcıları güçlü, kadrosu güçlü. dediklerini yaparlarsa geleceğin en değerli şirketi. günümüz petrol devleri neyse bu da o olabilir. uzay çağında en az 100 yılı rakipsiz domine ederler piyasayı. ipo'su olsa evdeki halıyı, perdeyi satar, basar alırdım.

    bu şirketin şu an büyük bir eksiği kendi teleskobuna sahip olmaması gibi görünüyor. bu ve bir kaç benzeri şirket ancak nasa'nın bakmak istediği asteroitlere bakıyor, onları görüyor ve değerlendiriyorlar. çünkü teleskop nasa'nın. eğer kendi teleskopları olsa bağımsız çalışır daha kolay sonuca ulaşabilirler.

    son olarak, ülkemizin bu işte bir an önce harekete geçmesi gerek. amerikanın ardından lüxemborg da asteroid madenciliği yasasını geçirdi. devlet eliyle yatırımcı oldular bu şirkete; doğrudan finansman sağlayıp avrupa'daki merkezini ülkeye getirdiler. suudiler uzayla ilgileniyorlar. azarbaycanın bile bu konuda çabaları var. geleceğin enerji işi bu. bir an önce harekete geçmeliyiz. istikbal göklerde.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap