12 entry daha
  • provasi 5 subat 1977 gunu ankara'da tandogan meydaninda duzenlenen tob-der mitinginde yapilan buyuk provokasyon.
    ankara'daki sozkonusu mitingte, sol gruplar icindeki surtusmenin nasil kullanilacagi ve bu gruplar icine sizilarak hadisenin buyutulecegi denendi.
    o zamanlar, tkp ve sovyetler birligi komunist partisi goruslerine yakin duran gruplarla, cin ve arnavutluk komunist partilerinin goruslerine yakin duranlar arasinda derin gorus ayriliklarinin yanisira, karsilikli siddet eylemleri de meydana geliyordu..
    sovyetlere yakin duranlar, cin ve arnavutluk'a yakin duranlari "maocu bozkurt" olarak nitelerken, karsi taraf da sovyet yanlilarini "sosyal fasist" olarak tanimliyordu.
    oysa gercek bozkurt ve fasist denilebilecek orgutler, her ikisinin de canini yakiyordu.
    1 mayis 1977 oncesinde ilk olarak, thpc kokenli buyuk orgutlenmeler olan dev-yol ve kurtulus gruplari arasinda bir provokasyon yasandi. istanbul kadirga yurdunda meydana gelen olayda bir dev-yol sempatizani olduruldu. dev-yol bu olayi buyuttu ve ankara'da iki orgut mensuplari birbirine girdi. cumhuriyet yurdu dev-yol cular tarafindan kurtulusculardan temizlenirken, hacettepe yurdu ve kampusundaki dev-yolcular da kurtuluscular tarafindan disari atildi.
    iki sol orgut arasindaki catismanin zarar getirecegini ve yasananlarin provokasyon oldugunu aciklamak uzere dev-yol cularla gorusmeye giden kurtuluscu suleyman toklu, izmir caddesindeki gorusme yerinden ayrildiktan 20 metre sonra kursun yagmuruna tutuldu.
    5 subat 1977 tandogan mitinginde ise, alana onceden gelmis ve aralarinda tkp'ye yakin olmayan gruplarin da bulundugu kalabalik uzerine, alana yaklasmakta olan cin/arnavutluk komunist partisi yanlisi ve benzeri orgutler tarafindan tas ve sopalar atildi. cikan arbedede iki taraftan da yaralananlar oldu. burada ilginc ayrintilardan biri de, gruplardan birinin, digerleri uzerine naylon torbalar icinde boyali su atmalariydi. bu, karsi tarafi polisin yakalamasini kolaylastirmak icin yapilmis bir eylem(!)di.
    mitingten sonra yuruyuse gecilirken, ilk saldiran grup, kendi pankartlari parcalandigi icin aydinlikcilar'in "halkin sesi" pankarti altinda ve en arkada yer aldilar.
    yuruyusun son duragi olan kurtulus meydani'na gelindiginde, o zamanlarin devrim andi hep birlikte soylendi.. "biz, devrimciler olarak, bizi yok etmek isteyen emperyalizme.. vs".. ve dagilmaya baslandi.
    bu sirada ayri durarak kendi sloganlarini bagiran cin/arnavutluk komunist partisi yanlisi gruplar, diger grup dagilirken kendi antlarini seslendirdiler.. bu antlar ozunde ayni olmakla birlikte. emperyalizm'in ardina "sosyal emperyalizm", fasizm'in ardina "sosyal fasizm" in eklenmis halinden baska birsey degildi..
    ant icmeleri bittikten sonra, dagilmakta olan kalabaligin uzerine tas ve sopa firlatmaya basladilar.. bu arada kimsenin farketmedigi bir hadise gerceklesti.. alana bakan kurtulus ortaokulu'nun bahcesinden olayi seyretmekte olan 5-6 silahli sag eylemci, kosarak saldiran kalabaligin icine daldi.. birkac saniye sonra, atilan tas ve sopalarin yaninda, silah sesleri gelmeye basladi.
    ankara"daki bu olaylarda olum olmadi.. birkac yarali ile atlatilan olaylarin, cok daha buyuk bir saldirinin habercisi oldugunu da kimse farketmedi.
    1 mayis 1977 gunu, sarachane su kemeri altinda toplanmis olan ve mitinge katilmasi disk tarafindan onaylanmis bazi gruplar, tam korteje katilacakken fatih yonunden gelen gruplarin pankartlarini gorunce soke oldular. mitinge alinmayacaklari aciklanan halkin kurtulusu, halkin birligi, halkin yolu vs gruplariydi bunlar.. disk gorevlileri, bunlari gorunce diger gruplarin da onunu tikadilar.
    alana onde disk gorevlileri, arkasinda aslinda mitinge katilmasi onaylanan ve alinmayan gruplar ve en arkada, halkin.. ile baslayan gruplar..
    alana giren kurtuluscular, taksim aniti cevresine yerlesmis bulunan dev-yol'cularin, kisa sure once oldurulen arkadaslarini animsatarak attiklari, "beni vurmak kurtulus mu?" sloganlariyla karsilastilar.
    bu esnada, tarlabasi girisinde disk gorevlileri ile, alana zorla girmeye calisan halkin.. isimli orgutlenmelerin itis kakisi, kavgalari suruyordu.
    ayni anda kursude, -daha sonra fali mechul bir cinayete kurban giden- disk genel baskani kemal turkler soruyordu: "bu alanin adi bundan sonra 1 mayis alani olsun mu?"
    iki el silah sesi tarlabasi girisinden geldi.
    sonra, silah sesleri her yerden duyulmaya basladi.. beyaz renault'tan, simdiki marmara otelinden, sular idarisinin ustunden vs..
    panzerler ses bombasi atarak korku ve kargasaya sebep oldular.
    atilan kursunlardan pek olen ve yaralanan olmadi.
    olenler, pamuk eczanesi'nin yanindan vs. alandan kacmaya calisan insanlardi ve birbiri uzerine yigilarak, ezilerek olduler.
    olaydan sonra bazilari ikinci baski yapan gazetelerin mansetleri provokasyonun amacini dogruluyordu.
    hem solun kitlesel eylemlerinin onu kesilmeye calisilmis, hem de yapilan saldiri toptan solculara maledilmisti. solcular bir bayrami bile kutlayamiyorlardi. onlara demokrasi haramdi.
    maocular diye niteledikleri kisiler uzerinden hadise baslatilamasaydi, yedek planda kurtulus ile dev-yol arasinda cikarilacak catisma hazirdi.. bir mayis'in kana bulanmasi karari verilmisti ve uygulanacakti..
    1 mayis 1977 ozenle hazirlanmis, aktorlerinin ve kurbanlarinin neredeyse gonullu bicimde rollerini benimsedikleri bir gayri nizami harp operasyonudur.
    1 mayis 1977'yi kahramanmaras, corum olaylari ve sayisiz faili mechul cinayet izledi.
    bu olaylarin hepsini alt alta yazan kenan evren, darbe gerekcesi olarak kullandi.
    geldik, bu gune..
    (bkz: hic bir yere bakmayiniz)
66 entry daha
hesabın var mı? giriş yap