10 entry daha
  • itiraf etmek gerekirse oscar adaylıkları sonrası haberdar olduğum film. fakat felaket şekilde ilgimi çekti, ilk fırsatta izleyeceğim.

    izledim editi:

    böyle buram buram kalite kokan filmleri çok seviyorum. naçizane yorumumu aşağıya eklemekle birlikte sahne sahne detaylı bir incelemesini bulursam bayıla bayıla okur, buraya da linkini eklerim. film baya güzeldi çünkü.

    --- spoiler ---

    reynolds woodcock daha yeni tanıştığı genç kadına kendini confirmed bachelor olarak tanıtıyor. garip çünkü bu ingilizce'de eşcinsel demenin süslü ve üstü kapalı versiyonu. terzi oluşu, mother issues halleri ve periyodik olarak değiştirdiği sevgilileriyle arasına çektiği seti düşünürsek gayet açıklayıcı aslında. kız kardeşinin hayat koçu/bekçi karışımı misyonu da bu noktada konumlanıyor.

    izleyici daha en baştan "bu kızcağızdan da sıkılacak." beklentisine sokuluyor. fakat yavaş yavaş anlıyoruz ki alma öyle kolay pes eden biri değil. bu noktada kostüm ve diğer sinema unsurlarının kullanılış tarzı çok iyi. alma'nın evde beyaz önlüğünü giyip diğer terzi kadınların arasına karıştığı anlar ve önlüksüz gezdiği sahneler anlamca hep farklı. hak ettiği selamı alamayınca prenses ile yüzleşmesi, doktorun tavırları vesaire derken yavaş yavaş "ev sahibinin zaman geçirdiği yeni kız" halinden evin hanımına evrilişini görüyoruz ki bu öyle istikrarlı bir yükselişten daha çok inişli çıkışlı oluyor.

    su dolduruşuyla bile pasif agresifliğin kitabını yazan alma ve ben diyeyim kıl, sen de kılçık reynolds çokca çatışsalar da sonunda ödünler verip ortada buluşuyor. alma kendini geliştiriyor, reynolds daha toleranslı biri oluyor. nasıl olmasın, patolojik sevgileri elinden zehir olsa yerim noktasına kadar varıyor. adam sonunda onu çözmüş, annesine olan takıntısını karşılayan bir kadın bulmuş. zehirli mantar falan bunlar hep ilişkinin ince ayarı artık. sonunda bir bakıyoruz alma kucağında kocası gelecek hayallerine dalmış.
    filmin başında beğenmediği o elbise yine üstünde, yılbaşında hiç gelmek istemediği dans partisinde reynolds ile birlikteler. kendini reynolds gibi giyinmiş ve aile işini devam ettirirken görüyor.
    ve sonra reynolds sanki kelimenin filmdeki freudyen anlamının altını çizercesine yine acıkıyor.

    --- spoiler ---
156 entry daha
hesabın var mı? giriş yap