45 entry daha
  • eksisozlukte surekli neye karsi ciktigini bilmeyen tipler gordukce kafayi yememek elde degil.

    bakin, gerizekaliya anlatir gibi anlatiyorum. bu kural var, cunku havayollari sabit fiyatlandirma politikasi yapmiyorlar. ve bunu yapmamalari cofu zaman musterinin isine geliyor. buna en guzel ornek (ki daha once sozlukte bi benzeri olay oldu) su sekilde verilebilir:

    diyelim ki turk hava yollarinin turkiye amerika ucuslari cok ragbet gormemekte, ancak amerika turkiye ucuslari, o veya bu sebepten ciddi dolulukta gelmekte. turk hava yollari, amerika’ya olan ucuslarin cazibesini artirmak, ucaklarin bos gitmesini engellemek adina, turkiye cikisli amerika biletlerini gidis donus 400 dolara satiyor promosyonlu olarak. oysa amerika cikisli turkiye gidis donus biletleri yogun talepten dolayi ortalama 1500 dolara gidiyor.

    ilk bacak uculmadigi zaman biletin iptali olmadigi durumda, bir amerikali olduguzu dusunun. ne yapacaksiniz? turkiye cikisli gidis donus bileti alip, ilk bacagi ucmayip sadece donusu ucacaksiniz. 1500 dolar vereceginiz yerde 400 tek yon gidis, 400 de gidis donus icin vererek, 800 dolara 3 adet tek yon bilet almis olacaksiniz. thy zarar edecek. turk insani da o 400 dolara bileti bir daha nah alacak.

    peki devlet bu olayi regule etse, ve dese ki “bana ne kardesim. ılk ucus uculmasa bile ikinci ucus gecerli olmali”. siz thy olsaniz ne yaparsiniz? hem amerika cikisli, hem turkiye cikisli ucuslari gidis donus 1500 yaparsiniz. devlet gelsin buna bir el atsinci kafalar, “free market” nedir, neden onemlidir bi oturup okusunlar rica edecegim.

    simdi soyleyin, bu politika olmali mi, olmamali mi?

    edit: hukumetlerin serbest piyasa fiyatlamasina mudahale ederek, fiyatlari kontrol etmeye calisip, bir anda toplumun buyuk kismi icin bir felaket yaratmasinin en buyuk ornegi amerikan saglik sistemidir. 1960larda, saglik sisteminden yararlanamadigi dusundugu insanlar icin medicare ve medicaid adli 2 saglik sosyal hizmeti cikaran amerikan hukumeti, dunyanin en pahali saglik sistemini ortaya cikarmis (sagliktan ucretsize yakin yararlanmaya baslayan hastalari sistemdeki diger kisiler subsidize etmekte). bugun 1 adet beyin ameliyati amerikada yuzbinlerce dolar, hatta milyon dolari bulabilir. “bana ne kardesim, thy oyle yapmasin, bana ne kardesim devket mudahale etsin”ci kardeslerimiz 10 kere dusunsun. kapitalist duzende, sirketlere ciddi anlamda maliyet yaratan herhangi yeni bir uygulama, mutlaka donup dolasip hizmet aliciyi vurur. ondan sonra gelip de “bana ne kardesim, ucuz olsun da isterlerse gidis bacagi uculmayan biletin donusunu iptal etsinler” dersiniz.
98 entry daha
hesabın var mı? giriş yap