• müzik yapımlarının (albüm, ep, single); itunes, spotify, deezer, shazam, türk telekom muud, fizy, amazon gibi dijital müzik platformlarında yayınlanması için dijital mağazalara gönderim görevinin üstlenilmesidir.

    müzik üreten eser sahibi/sanatçının en büyük arzularından biri de kuşkusuz eserlerinin geniş kitlelere yayılması, dinlenmesi ve erişilebilir olmasıdır. eskiden cd, plak, kaset dönemlerinde müziğini/eserini/sesini geniş kitlelere ulaştırmak şimdiki kadar kolay değildi. eser sahibi/sanatçının, müzik yapımcısının peşinde koşması, yapımcıyı ikna etmesi, elindeki avuncundaki parayı yapımcıya vermesi, eserlerini/çalışmalarını yapımcılara devretmesi ve albümünün çıkmasını beklemesi gerekiyordu (büyük yetenekler istisnadır ve istisnalar kaideyi bozmaz). söz konusu durum ile ilgili olarak birçok haber duymuşsunuzdur, hatta birçok filme de konu olmuştur bu durum... müzik yapımcısı; sanatçıyı maddi ve manevi olarak destekler ve çıkan ürünün daha geniş kitlelere ulaşması için elinden geleni yapar ise (sanatçının tv programlarına konuk edilmesi, radyo ve tv'lerde şarkının çokça kullandırılması, konserler düzenlenmesi, tanıtımlarının layığı ile yapılması vs.) başımın tacıdır. ancak günümüzde halk tarafından benimsenmiş ve talep edilen sanatçılar haricinde yapımcının emek sarf ettiği sanatçı maalesef ki yok (varsa da çok küçük istisnalardır). neyse ki dünya dijitalleşti ve yeteneği olan insanlar daha kolay bir şekilde eserlerini/sanatlarını/müziklerini/seslerini geniş kitlelere "sözde yapımcıya" ihtiyaç duymadan iletebiliyorlar. hatta devran öyle bir döndü ki yeteneği olan insanlar gerek youtube ve gerekse sosyal medya vasıtasıyla fark edildiğinde yapımcılar o kişinin peşinden koşuyor...

    yıllarca müzik sektörünün çeşitli alanlarında yer almış, emek vermiş biri olarak, müzisyen/eser sahibi/sanatçı olan kişilere tavsiyem eserlerinize, yapımlarınıza, hakkınıza sahip çıkın ve tapusunu kimseye vermeyin! insanlar meşhur olacağım diye eserlerini, yapımlarını, haklarını fütursuzca devrediyor, önüne ne konulursa okumuyor, imzalıyor ve geleceğini hiç düşünmüyor. albümünün, yapımının tüm masraflarını ve koşturmalarını kendileri yapıyor ve yayınlanması için yapımcıya veriyor (devrediyor). sanıyor ki yapımcı onu meşhur edecek! arkadaşım sen zaten insanların duygularına, düşüncelerine, kalbine dokunabiliyorsan meşhur olabilirsin. bir proje değilsen, (ki proje olan kişiler seçilmiş kişiler olur) yapımcı seni meşhur edemez. ama insanların duygularına, düşüncelerine, kalbine dokunabiliyorsan kimseye (özellikle de yapımcıya) ihtiyacın yok. zaten insanlar seni aramaya ve sana ulaşmaya çalışacaktır.

    özellikle youtube müzikle uğraşan kişiler için er meydanı olmuş. bir müziği dinlerken herkesin gözü ister istemez "tık" sayısına gidiveriyor. vay be bilmem kaç milyon kişi izlemiş... dijital dünyanın reyting aracı "tık"... evet, youtube iyi ki varsın, varsın da artık yetenekli insanlar seslerini buradan duyurabiliyor. peki yetiyor mu tabii ki hayır. profesyonel olarak eserlerinizin, albüm, ep, single, olarak da dijital platformlarda yerini alması gerekiyor. işte tam da burada dijital müzik dağıtımı dediğimiz şeyin ihtiyacı ortaya çıkıyor. eserlerinizi kimseye devretmeden, haklarınızı koruyarak daha geniş kitlelere ulaştırabilirsiniz. bunun için "sözde yapımcı" kimselere ihtiyacınız da yok. büyük yapımlarınız var ise (hit sayılabilecek) veya meşhur bir isimseniz dünya devleri olan büyük dijital dağıtım şirketlerinden believe ve orchard ile dijital telif kazançlarınızdan belirli komisyon vererek anlaşabilirsiniz. dünya genelinde popüler olan, türkiye'de de yadsınamayacak kadar çok kullanılan cdbaby ve tunecore ile de dijital dağıtımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz ancak bu şirketler yapımlarınızın dağıtılması için ön bedel + sonraki yıllar albümlerinizin yayında kalması için yıllık bedel ve dijital telif kazançlarınızdan komisyon alıyor (bu iki şirket bildiğim kadarıyla fizy ve türk telekom muud'da eserlerinizi yayınlayamıyor). ancak telefonla iletişim kuramıyorsunuz, e-mail'lerinize dönüş alamıyorsunuz veya çok geç alabiliyorsunuz. bir de 25 saat müzik isimli türk dijital dağıtım şirketi var (fizy ve türk telekom muud'da da eserlerinizi yayınlıyor) işinin uzmanı kişilerle telefonda görüşebiliyorsunuz, kafanıza takılan her türlü soruya anında cevap alabiliyorsunuz, ilgililer, bilgililer ve en önemlisi dürüstler. telefon görüşmelerinde güven veriyorlar. birçok araştırma sonunda ben 25 saat'e güvendim ve dağıtımlarımı onlarla yapıyorum. her aradığımda bıkmadan her türlü soruma yanıt veriyorlar ve ilgileniyorlar. onları keşfetmeden önce o kadar çok şaklabanla muhatap oldum ki anlatmak mümkün değil. zaten siz de benim gibi araştırmayı seven, zor güvenen ve detaycı biriyseniz muhtemelen o şaklabanlarla sizler de karşılaşırsınız.

    araştırın arkadaşlar, araştırın ve aklınıza yatan, haklarınızı koruyan ve size mantıklı gelen şirket ile dijital müzik dağıtımınızı gerçekleştirin. okuyun, ne hizmet aldığınızı, ne verdiğinizi, haklarınızı bilin.

    (bkz: dijital dağıtım)
    (bkz: itunes şarkı yayınlama)
    (bkz: spotify şarkı yayınlama)
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap