• seçkin sarpkaya'nın türklerin şeytani masalları adlı kitabında aktardığına göre, trabzon'da görülen "cazı" (cadı) inancının bir parçası olan demon.

    bu demon kırım cazısı olarak da bilinmektedir. tarlalardaki ürünlerin bereketini çalar, beşikteki bebeklerin canını alır, örümcek biçimine bürünüp evlere girer ve bebeklere zarar verir. bebeği bu bu cadıdan korumak için beşiğin dört yanına kum serilir. cadı bu kumları saymaya dalınca bebeğe zarar veremeden gün doğar.

    inanışa göre kırım kocakarıları her yıl kiraz (haziran) ayının 24. akşamında küplere binip, kırım'ın bilinmeyen bir yerinde emir almak için toplanırlar. bir başka inanışa göreyse 13 mayıs'ı 14 mayıs'a bağlayan gece cadılar bayramıdır ve hepsi kırım'da toplanır ve döğüşürler.

    muhtemelen bu ilginç inanç günümüzde unutulmuştur ancak okurken aklıma bbc türkçe'de seyrettiğim, 1965 yılında trabzon'da çekilen görüntüler geldi. orada trabzon'da batıl inançların yaygın olduğu, trabzon halkı bu konuda rumları suçladıkları anlatılmaktaydı .

    enteresan bir inanış.
hesabın var mı? giriş yap