8 entry daha
  • başlığın tayyip erdoğan'la benzeştirilerek açılması oldukça ilginç ve mantıklı. fakat bu benzerliğin ikisinin ahlak, hizmet veya karakterleriyle hiç bir alakası yok.

    peisistratos'un döneminin sosyal demokratı olduğu doğrudur. halkını düşünen, toprak reformunu hayata geçiren, ekonomik sorunları tarımda yaptığı atakla atlatan ve 6. yüzyılda solon'un hazırladığı yasaları uygulamada tutarak demokrasinin zeminini hazırlayan bir tirandır kendisi. halkın sevdiği dürüst ve ahlaklı bir yöneticidir.

    günümüzde diktatörlük hevesine kapılanların ya da bazı politikacıların örnek aldığı propaganda yöntemlerinden bazılarını siyasete peisistratos kazandırmıştır. propaganda dahisi bir tirandır. t. erdoğan ile benzerliği işte bu noktada devreye girer.

    kendisine karşı çıkan birini suçlayarak halk düşmanı yaratma işinin siyaset sahnesinde propaganda aracı olarak ilk kullanılması peisistratos'a ait bir yöntemdir. buna en güzel örnek t.erdoğan'ın kimi zaman bir medya patronunu, kimi zaman bir politikacıyı, kimi zaman bir tarikat liderini hedef alıp bir halk düşmanı yaratarak saldırıya geçmesi gösterilebilir.

    ikinci propaganda aracı ise kendisini bir tanrının koruması altında göstermesidir. tanrıça athena'nın simgesel olarak kendisini korumaya ve karşılamaya gelmiş gibi gösteren törenler düzenleyerek athena'nın kendisini desteklediğini halkın bilinçaltına kazımıştır. bunun uygulamasına örnek vermeye gerek yok bu konudaki icraatleriyle t.erdoğan peisistratos'a şapkayı ters giydirir.

    üçüncü olarak da halkın rejime olan desteğini güçlendirmek için bayram veya festivallere gerek duymuştur. tıpkı yakın tarihimizde 15 temmuz demokrasi bayramı adında bir günü kucağımızda bulmamız gibi.

    t.erdoğan peisistratos'un taktiklerine iyi çalışmış bu kesin ve aradan 25 asır geçse de insanları etkileyen propaganda malzemeleri pek değişmemiş belli ki.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap