• başlığın aslı ramazan'da sokakta birşeyler yiyip içenlere tepkideki mantık hatası olacak.

    oruç tutmaktaki amaç nedir? nefsi kontrol etmek, vücudu zor durumda bırakıp açın, yokun ve yoksulun halinden anlamak dolayısıyla bu insanlara olan sempatiyi güçlendirmek değil midir? sevabının kökü de buradan gelir zaten.

    biri sokakta sigara içerken, yemek yerken, su içerken siz oruçlu halinizle onu gördüğünüzde bu sizi zorladığı için, açın halinden anlamaya daha çok sebep olduğu için bu sizi daha çok sevaba geçirip, ibadetinizi daha doğru ve amacına uygun yapmanızı mı sağlamaz mı? oysa ki benim çoğu müslümanda gördüğüm genel geçer kanı herkesin kolay yoldan bir ritüeli yerine getirme çabası...

    oysa ki gerçek bir müslüman kendini zor durumda bırakıp nefsini terbiye etmelidir. etrafında herkes yerken ortada oturup açın halinden olabildiğince fazla anlamaya çalışmalıdır. canı köpek gibi sigara çekerken sigara içene müdahale etmeyerek kendini test etmelidir. ramazan'da içki içeni gördüğünde o insanın allah'la arasındaki ilişkiye karışmamaktır. gerçek ibadet budur.

    oysa herkes bir kolaycılık, "saygı duyun" kisvesi altında herkesi olabildiğince kontrol etme, ritüelini olabildiğince kolay yaşama çabası. bu tür yaklaşımlar acınası değil de nedir? allah katında hangisinin değeri daha yüksektir?
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap